Hlavní obsah

Tuňáka v Japonsku při každoroční aukci vydražili za 69 milionů

Za rekordní částku se na novoroční aukci v Tokiu vydražil 278 kilogramů vážící tuňák obecný. Kupujícím se stal japonský majitel řetězce sushi restaurací Kijoši Kimura, jenž byl ochoten za rybu zaplatit 333,6 milionů jenů (téměř 69 milionů korun). Překonal tak rekord aukce z roku 2013, kdy byla částka zhruba poloviční.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Tokiu vydražili tuňáka za rekordní cenuVideo: AP

Článek

Aukce se konala na novém rybím trhu v Tokiu, který loni nahradil vyhlášený rybí trh Cukidži, největší rybí trh na světě, který vznikl v roce 1935. Rybí trh se loni v říjnu přesunul do nové lokality v Tojosu, kde dříve stávala plynárna, kvůli budování lepší infrastruktury před letní olympiádou plánovanou na rok 2020.

Cena zaplacená za kilogram ryby na novoroční aukci neodpovídá skutečné hodnotě rybího masa. První aukce v novém roce je spíše propagační akcí a velkoobchodníci a majitelé sushi restaurací při ní obvykle platí za největší a nejlepší ryby obrovské částky, které neodpovídají běžné hodnotě rybího masa.

V polovině prosince se cena za kilogram tuňáka pohybovala kolem 20 000 až 30 000 jenů (4100 až 6200 Kč), zatímco Kimura v aukci zaplatil za kilogram 1,2 milionu jenů (téměř 250 000 Kč).

Většina tuňáků putuje do Japonska

Navzdory přemístění trhu zůstal rituál aukce beze změny. Před úsvitem si kupující v gumových botách prohlédli gigantické čerstvé a zmražené ryby a překontrolovali jejich kvalitu. Aukce začala v 5:10 ráno místního času zazvoněním na zvonky.

Obliba tuňáka je na světě tak vysoká, že kvůli vyššímu výlovu v mořích těchto ryb ubývá a tuňák je nyní na seznamu ohrožených druhů. Japonci konzumují naprostou většinu tuňáka, který se ve světě vyloví. Většina ryb ulovených ve světových mořích také putuje do Japonska ke zpracování a spotřebě. V poslední době se ale Japonsko začalo podílet na projektech, jejichž cílem je zvýšit stavy tuňáka ve světových mořích.

Výběr článků

Načítám