Článek
Ztráta, kterou restaurace v Británii evidují, je ekonomy odhadnuta na 25,66 miliardy liber, tedy téměř 760 miliard korun.
Podle finančních expertů ze společnosti Company Debt právě intenzivní letní pití by mělo být tím nejlepším způsobem, jak zachránit restaurace před bankrotem.
Britové už mohou popíjet uvnitř pubů
Na webových stránkách společnosti stojí: „Přemýšleli jsme, jak nahradit ztrátu 25,66 miliardy liber, která během lockdownu restauracím vznikla. A tak jsme vypočítali, že by to šlo, pokud by každý z 52 milionů dospělých v Británii vypil během léta 124 pint piva, mělo by to stačit, aby se restaurace dostaly do předcovidové formy.“
Brity čeká náročné léto
Samozřejmě pro ty, kteří pivo nemají rádi, může postačit zhruba stejný počet skleniček vína. V nejhorším případě se dá prý častěji chodit na večeře. Jednoduše řečeno, aby Britové zachránili své hospody, je potřeba, aby každý zákazník utratil o 382 liber (přes 11 tisíc korun) víc, než je běžné.
Zahrádky jsou dražší už teď a ceny ještě stoupnou
Tento výpočet je součástí kampaně za záchranu britských hospod. Brity, kteří jsou ve spotřebě piva na jednoho obyvatele 23. na světě, tak čeká přes léto náročný úkol, aby v restauracích dohnali tamní ztrátu.
Ještě náročnější úkol by však v restauracích při podobném výpočtu čekal Čechy. Spotřeba piva je u nás celosvětově nejvyšší, na osobu vypije průměrný Čech o 120 litrů piva více než průměrný Brit.