Hlavní obsah

Princové William a Harry vzdali poctu svému dědečkovi

Princové William, vévoda z Cambridge a Harry, vévoda ze Sussexu vydali prohlášení, ve kterém vzdali hold svému zesnulému dědečkovi, princi Philipovi. Obě nezávisle vydaná prohlášení jen potvrzují, jak blízký vztah k sobě všichni tři princové měli.

Foto: Profimedia.cz

Pricnové Harry, Philip a William na rugbyovém utkání Nový Zéland - Austrálie v roce 2015.

Článek

Zatímco princ William popsal svého dědečka jako „neobyčejného muže z neobyčejné generace“, jeho bratr se zvolil spíše osobnější rovinu. O pondělních prohlášeních informovala BBC.

„Sto let života mého dědečka bylo definováno službou – jeho vlasti a Commonwealthu, jeho manželce a královně, a naší rodině,“ uvedl William. „Považuji se za šťastného nejen díky tomu, že mi byl příkladem, ale díky jeho neustálé přítomnosti v mém životě – jak v časech dobrých, tak v časech nejtěžších,“ uvedl William.

Zemřel potomek bohů, truchlí nad Philipem domorodci. Modlili se k němu za úrodu

Koktejl

Princ William následně dodal, že je nesmírně vděčný za všechny roky, během kterých mohla prince Philipa poznat i jeho žena. Vyzdvihl vzpomínky z dětství, kterým vévodil právě dědeček a jeho „nakažlivá touha po dobrodružství a rošťácký smysl pro humor“.

William následně dodal, že jak on, tak i jeho žena, vévodkyně Kate, budou dál „pokračovat v tom, co Philip chtěl, a podporovat královnu v následujících letech“.

Legenda v pošťuchování, uvedl princ Harry

Harry, který přiletěl minulý víkend do Velké Británie, ve svém prohlášení zvolil osobnější jazyk. „Byl autentický, měl bystrou mysl a dokázal udržovat celou místnost ve střehu díky svému šarmu – a také proto, že jste nikdy nevěděli, co řekne příště,“ uvedl vévoda ze Sussexu.

„Bude vzpomínán jako nejdéle žijící choť monarchy, vyznamenaný příslušník armády, princ a vévoda. Pro mě, podobně jako pro mnoho z vás, kteří loni ztratili svého milovaného nebo prarodiče, to byl především děda: mistr grilovaček, legenda ve škádlení a drzý až do konce,“ uvedl Harry.

Pohřeb prince Philipa se uskuteční příští víkend

Evropa

Pro královnu byl princ Philip skálou, dodal Harry, a reprezentoval s ničím nesrovnatelnou oddanost. „Mohl bych pokračovat dál a dál, ale vím, že právě teď by nám všem řekl s pivem v ruce: ‚No tak, pohněte s tím,“ uvedl dále Harry. „Takže s touhle radou, dědo, díky za tvou službu, za tvou oddanost babičce a za to, že jsi byl vždycky svůj,“ uzavřel Harry.

Své prohlášení pak zakončil slovy „Per Mare, Per Terram“ (latinsky Mořem i zemí), což je moto královské námořní pěchoty. Jak Philip tak Harry byli jejími kapitángenerály (ceremoniální funkce vrchního velitele královské námořní pěchoty).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám