Hlavní obsah

Orcela je nejroztomilejší zvíře, o kterém jste zřejmě nikdy neslyšeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že jste nikdy neslyšeli o orcele tuponosé? Tento méně známý kytovec z čeledi delfínovitých žije v řekách a pobřežních vodách jihovýchodní Asie a směle by se mohl ucházet o titul nejroztomilejšího zvířete v kategorii objev roku.

Foto: Profimedia.cz

Orcela tuponosá se věčně usmívá.

Článek

Orcely tuponosé (dříve přezdívané delfíni tuponosí) vypadají, že se neustále smějí. Jejich vzezření připomíná trochu až kreslený seriál pro děti. Roztomilá stvoření však dlouhou dobu patřila ke kriticky ohroženým druhům. V posledních letech se naštěstí jejich populace na většině míst výskytu stabilizovala.

V oblasti významné asijské řeky Mekong jsou však orcely stále považovány za velmi ohrožené. Často se totiž stává, že kytovci končí omylem v rybářských sítích, v horších případech se stávají oběťmi rybolovu za využití elektrického proudu. „Ochrana orcel je důležitá pro řeku jako takovou. Řeka je domovem pro zhruba 1100 druhů ryb,” uvádí Světový fond na ochranu přírody (WWF). V samotné deltě řeky žije necelá stovka orcel.

Delfín loví věci z moře a vyměňuje je za ryby

Koktejl

Orcely hrají důležitou roli také pro místní obyvatele. Kromě toho, že jsou považovány za posvátné zvíře Khmerů, slouží také jako podpora cestovního ruchu. Kdo by totiž nechtěl pozorovat skotačící orcely z bezprostřední blízkosti?

Foto: Profimedia.cz

Dvě orcely v řece Mekong

Dospělí jedinci mohou dorůstat délky až 2,5 metru a vážit až dva metráky. Jejich věčně usměvavou tlamu tvoří na každé straně 12 až 19 malých zoubků. Vyznačují se vypouklým čelem, šedou barvou, která je na břiše světlejší. V jihovýchodní Asii jsou chráněny zákonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám