Hlavní obsah

Lovci hurikánů vlétli do oka bouře Dorian

Novinky, tcs

Zatímco většina lidí se snaží dostat se od hurikánu co nejrychleji pryč, někteří míří přímo do jeho středu. Nejedná se však o lovce senzací, nýbrž o zkušené odborníky, kteří získávají přesná data o probíhající bouři.

BEZ KOMENTÁŘE: Průlet hurikánem Dorian v sobotu 31. srpnaVideo: U.S. Air Force/Staff Sgt. Diana Cossaboom

Článek

Říká se jim Lovci hurikánů a jsou to posádky, které se svými letadly neohroženě prolétávají tropickými cyklónami, aby shromáždily veškerá aktuální data o bouři. Ve Spojených státech tyto mise podniká 53. letka pro průzkum počasí spadající pod rezervu amerického letectva a Lovci hurikánů, jednotka vědecké agentury NOAA (National Ocean and Atmospheric Administration).

Hurikán Dorian se od ostatních hurikánů liší nejenom svou velikostí, ale i nezvyklou cestou. Data nasbíraná Lovci hurikánů jsou proto pro experty naprosto nedocenitelná. „To, co vidím z letadla, má přímý dopad v tom, jak jsme schopni pomoci lidem se před bouří chránit,“ uvedl pro CNN major Christopher Dyke z 53. letky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Průlet okem hurikánu Dorian v neděli 1. srpnaVideo: AP

Během jedné mise posádka vletí do bouře zpravidla několikrát. Lovci hurikánů využívají mimo jiné i speciální sondy (dropsonde), které jsou vyhazovány z letadla a během pádu měří sílu větru, tlak, teplotu a další termodynamická data. Lovci z NOAA pak ještě vylétávají až do výše 12 tisíc metrů, aby zdokumentovali i horní proudy vzduchu, které ovlivňují pohyb celé cyklóny.

Posádka ze samých žen

Jednoho z mnoha letů do středu hurikánu Dorian se zúčastnila i producentka CNN Victoria Kennedyová. „Když jsme se proplétali bouří, letěli jsme i nad Bahamami a mohli vidět zem pod námi. Byl to děsivý pocit, vědět, že bouře stále sedí nad nimi a stále způsobuje škody. Vědět, že lidé pod námi potřebují pomoc,“ uvedla Kennedyová.

Kromě měření však posádky musí dbát i na svou bezpečnost. V každé posádce proto sedí operátor, který má na starosti radar, jenž monitoruje okolí kvůli případným tornádům. Střet s nimi by mohl být fatální.

Jak pro CNN uvedl major Dyke, pro více než polovinu Lovců hurikánů jde o práci na částečný úvazek. Piloti mají civilní povolání a svou službu v rezervách letectva plní zhruba dva týdny v roce. Hurikán Dorian se do jejich kroniky zapíše také tím, že minulý čtvrtek poprvé letěla na misi posádka složená ze samých žen – kapitánky Kristi Twiningové, komandérky Rebeccy Waddingtonové a poručice Lindsey Normanové.

Poprvé do hurikánu letěli z trucu

První pilotované lety do hurikánů lze vysledovat do roku 1943. Během druhé světové války udeřil hurikán na Houston v Texasu. Na tamní letecké základně trénovali i britští piloti, kteří začali zpochybňovat konstrukci strojů AT-6 Texan, když viděli, jak je Američané urychleně před bouří skrývají. Hlavní instruktor plukovník Joe Ducktown chtěl dokázat, že stroje v bouři vydrží, a proto na AT-6 do hurikánu dvakrát vletěl a bez újmy na zdraví či škody na stroji opět bezpečně přistál.

Tím dokázal, že do hurikánu lze bezpečně vletět, a o tři roky později byl letectvem poprvé použit termín Lovci hurikánů, který se používá dodnes. Piloti tehdy měli za úkol rodící se hurikány sledovat. K tomu již dnes slouží satelity, měření uvnitř bouře je však stále nenahraditelné.

Foto: Windy

Hurikán Dorian zachycený ve středu 4. srpna.

Za celou historii Lovců hurikánů se zřítilo šest letadel a zemřelo 53 lidí. Poslední tragédie se odehrála v roce 1974, kdy se posádka letadla WC-130 s volacím znakem Swan 38 ztratila v tajfunu Bess nad Tichým oceánem. Rádiový kontakt s posádkou byl ztracen, když zrovna mířila do oka bouře. Trosky letadla ani těla posádky nebyly nikdy nalezeny.

Letadlo WC-130 je speciálně upravený letoun C-130 Herkules a 53. letka amerického letectva ho využívá dodnes.

Posádky spadající pod NOAA využívají letouny WP-3D Orion (modifikovaná letadla P-3 Orion) a tryskové letadlo Gulfstream IV, které je schopné dostat se do výšky nad 12 tisíc metrů.

Související články

Výběr článků

Načítám