Hlavní obsah

Londýnský Tower nejspíš ztratil svou krkavčí královnu

V Londýně už několik týdnů pohřešují „královnu“ krkavčího hejna, které střeží místní královský palác Tower. Merlina pobývala v pevnosti od roku 2007. Christopher Skaife, který má černé opeřence na starosti, se obává, že krkavčí samice je po smrti, informoval zpravodajský web BBC.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z krkavců v londýnském Toweru (ilustrační foto)

Článek

V historické pevnosti u břehů Temže, kde jsou uloženy korunovační klenoty, žilo dosud osm velkých krkavců. Kromě Merliny také Poppy, Erin, Jubilee, Rocky, Harris, Gripp a Georgie.

Podle jedné z legend se pevnost i království zhroutí a země bude uvržena do chaosu, jestliže všichni krkavci Tower opustí. Král Karel II. proto v roce 1630 dekretem nařídil, aby v Toweru chovali přinejmenším šest těchto černých opeřenců. Jejich křídla jsou přistřižená, aby se nemohli příliš vzdalovat a aby se tedy proroctví nenaplnilo.

Sedmero krkavců

Ptáčník Skaife pro případ úmrtí některého z krkavců choval v posledních letech místo požadovaných šesti raději osm ptáků. Po zmizení Merliny jich tak bude Tower střežit sedm.

Sedmero krkavců se v Toweru nudí a snaží se dostat pryč

Koktejl

„Merlina byla nesporně vládkyní hejna, královnou towerských krkavců,“ uvedl mluvčí pevnosti. Její delší nepřítomnost podle něj naznačuje, „že bohužel nejspíš skonala“.

„Vím, že spousta z vás bude touto zprávou zarmoucena. Nikomu to není líto více než mně. Omluvte mou nepřítomnost na několik dní,“ uvedl strážce krkavců Skaife na sociální síti.

Náhradu za Merlinu nyní v Toweru hledat nechtějí. Časem by ale její místo mohlo zaujmout některé z mláďat z místního chovného programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám