Hlavní obsah

Loď vznášející se nad mořem. Brit vyfotil unikátní atmosférický jev

Napadá vás, jak někdy mohou vznikat zkazky o UFO či záhadných létajících městech? Možná právě takhle. Britský fotograf David Morris zachytil loď zdánlivě vznášející se vysoko nad hladinou moře. Nejedná se však ani o nadpřirozené síly, ani o upravenou fotku, nýbrž o atmosférický jev zvaný superior mirage,

Foto: Profimedia.cz

Příklad méně dokonalé ale stále efektní superior mirage

Článek

Fotografie, kterou Morris pořídil nedaleko města Falmouth v britském Cornwallu si získala pozornost sociálních sítí i britských médií. O fotografii informovala BBC, její meteorolog David Brain následně vysvětlil, jaký jev je za to zodpovědný.

Tato iluze zvaná superior mirage (horní přelud, i když v tomto případě jde o tzv. zvednutí obzoru). Jak Braine vysvětlil, superior mirage se často objevuje v Arktidě, na britských ostrovech je spíše výjimečným.

„Superior mirage se objevuje si díky teplotní inverzi, kdy studený vzduch leží blízko hladiny moře a teplejší vzduch nad ním. Protože je studený vzduch hustší, ohýbá světelné paprsky směrem k očím pozorovatele na zemi nebo na pobřeží a tím mění to, jak se vzdálený objekt jeví,“ uvedl Braine.

Nad mořem se objevilo přízračné město. Fata morgána trvala dvě hodiny

Koktejl

Člověk pak loď či třeba město vidí výš, než ve skutečnosti jsou. Častější efekt nazvaný inferior mirage (spodní přelud nebo spodní zrcadlení) můžeme často vidět nad velice rozehřátými povrchy. Díky nim dochází k ohybu paprsků světla směrem nahoru a můžeme tak pozorovat dva obrazy pozorovaného objektu, jeden normální a druhý převrácený pod ním.

Foto: Profimedia.cz

Modrá plocha není voda, ale příklad inferior mirage.

Nejznámějším jevem tohoto druhu je pak fata morgana. Někdy jsou tak mylně označovány i superior mirage a inferior mirage, ve skutečnosti však jde o složitou kombinaci těchto jevů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám