Hlavní obsah

Italský přístav zaplavily kořenoústky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelům italského přístavu se minulý týden naskytl neobyčejný pohled. Do tamních vod zavítalo obrovské hejno medúz. Přítomnost těchto žahavců v historickém městě je neobvyklá, dle odborníků medúzy do Terstu zanesly proudy způsobené silným větrem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italský Terst zaplavily medúzyVideo: Reuters

 
Článek

Medúzy v přístavu natočil minulý pátek Lorenzo Zuffi, záhy se přidali i další obyvatelé města na severu Itálie a záběry mořských živočichů zaplavily sociální sítě.

Dle odborníků jde o mořské medúzy jménem kořenoústky plicnaté (Rhizostoma pulmo). Klobouk těchto dravých medúz, které se živí planktonem i dalšími drobnými mořskými živočichy, může dosahovat průměru až 80 centimetrů. Ačkoliv kořenoústky disponují jedem, který je pro člověka toxický, jejich žahnutí je velice slabé a nepředstavuje žádné nebezpečí.

Podle Nicoly Bressiho, zoologa Terstského přírodopisného muzea, medúzy do přístavu zanesly proudy a silný vítr. „Na hladině se zdržují pravděpodobně proto, že na jaře se právě hladina nejvíce zahřívá, je tam více světla, a tudíž i víc planktonu,“ uvedl Bressi.

Tisíce medúz a jedna želva málem zastavily izraelskou elektrárnu

Koktejl

Italský zoolog však zmínil i další možný důvod, proč se medúzy v přístavu objevily. Stejně jako medúzy i řada druhů ryb se živí planktonem. V Jaderském moři jsou však ryby loveny ve velkém, z čehož profitují právě medúzy. To by pak vysvětlovalo i jejich častější pozorování u lidských sídel. Bressi nicméně dodává, že k potvrzení této teorie by bylo zapotřebí více dat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám