Hlavní obsah

Falešná Mona Lisa se vydražila za rekordní částku přes 74 milionů korun

Paříž

Takzvanou Hekkingovu Monu Lisu, kopii slavného obrazu Leonarda da Vinciho, koupil v pátek při dražbě v pařížské pobočce aukční síně Christie's evropský sběratel za 2,9 milionu eur (74,2 milionu Kč). Jde o rekordní sumu za kopii tohoto renesančního díla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sběratel vydražil kopii Mony Lisy za rekordní částkuVideo: Reuters

Článek

"Je to šílené, je to naprostý rekord za reprodukci Mony Lisy," uvedla mluvčí Christie's. Mezinárodní aukce se podle ní zúčastnilo 14 zájemců. Za poslední hodinu cena vyrostla z 500 000 eur na 2,4 milionu eur, a nakonec padla definitivní nabídka 2,9 milionu eur.

Archivář Raymond Hekking strávil desítky let snahou přesvědčit svět, že Mona Lisa, kterou koupil v roce 1953 ve francouzském obchodě se starožitnostmi, je pravá, a ta, která visí v Louvru, je padělek.

"Vypadá jako Mona Lisa, ale kvalita provedení rozhodně není jako od Leonarda da Vinciho," řekl mezinárodní ředitel odboru starých mistrů Christie´s Pierre Etienne. "Bohužel v tomto směru byl Hekkingův sen poněkud přehnaný."

Originál není na prodej

Hekking argumentoval tím, že se původní malba po krádeži počátkem 20. století do Louvru už nikdy nevrátila; skončila v obchodě ve vesnici Magagnosc v jeho rodné Provenci, zatímco slovutná galerie ve francouzském hlavním městě se nechala oklamat kopií.

O svém tvrzení se Hekking neúnavně snažil přesvědčit média a v 60. letech k němu zajeli jeho kopii prozkoumat američtí novináři v době, kdy byla pravá Mona Lisa zapůjčena do Spojených států.

Podle aukční síně Christie´s obraz namaloval neznámý umělec počátkem 17. století, asi 100 let poté, co se originál od italského renesančního mistra dostal do královské sbírky Františka I. Francouzského.

Originál, který visí v Louvru, na prodej není. V roce 2017 však Christie's vydražila za více než 450 milionů dolarů (9,7 miliardy Kč) da Vinciho dílo Salvator Mundi (Spasitel světa), který se tak stal nejvýše vydraženým obrazem.

Související témata:

Výběr článků

Načítám