Hlavní obsah

Dítě jim odnosila Ukrajinka, teď se s ním v zemi zmítané válkou konečně setkali

Jessica Van Nootenová a Kevin Middleton z australského Melbourne se konečně setkali se svojí dcerou, kterou jim na svět přivedla náhradní matka na Ukrajině. Malá Alba se narodila dva dny před invazí Ruska na Ukrajinu, což celý proces náhradního mateřství australskému páru značně zkomplikovalo, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nootenová a Middleton během posledních sedmi let absolvovali 15 neúspěšných pokusů o umělé oplodnění, a tak se společně rozhodli pro náhradní mateřství, kdy je embryo biologických rodičů implantováno do dělohy náhradní matky.

Protože je komerční náhradní mateřství (náhradní matka v tomto případě dostane peníze nejen na výdaje spojené s těhotenstvím, ale také odměnu za odnošení dítěte) v Austrálii ilegální (ve většině australských států je legální pouze altruistické náhradní mateřství, kdy je náhradní matka ochotná odnosit dítě bez finanční náhrady), spojili se s klinikou na Ukrajině.

V úterý 22. února se australský pár mohl konečně radovat, neboť jim náhradní matka v ukrajinské Oděse přivedla na svět dceru Albu.

S ohledem na skutečnost, že se holčička narodila předčasně, konkrétně o 10 týdnů dříve, než bylo plánováno, její biologičtí rodiče se v tu dobu nacházeli v Austrálii.

Po narození Alby okamžitě zakoupili letenky, aby se s ní mohli co nejdříve setkat, jejich cesta ale na určitou dobu skončila v Dubaji, neboť navazující let na Ukrajinu jim byl s ohledem na náhlý konflikt s Ruskem zrušen.

Ani potenciální nebezpečí plynoucí z aktuální situace na Ukrajině a doporučení australské vlády do země necestovat, však Nootenovou s Middletonem nezastavilo. Nejprve odletěli do Polska, odkud se následně dostali do Moldavska, a nakonec dorazili až do Oděsy.

„Setkání s ní bylo jejich nejlepším dnem v životě. Teď si s Albou užívají každý vzácný okamžik. Holčička má ale před sebou stále dlouhou cestu, tak se za ni, prosím, všichni modleme,“ svěřil se Daily Mailu blízký přítel australského páru.

Aktuálně vyčkávají na Ukrajině

Malá Alba se narodila dva dny před invazí Ruska na Ukrajinu, což celý proces náhradního mateřství australské rodině značně zkomplikovalo.

Nootenová a Middleton nyní musí počkat, než stav jejich dcery bude dostatečně stabilní, aby mohli opustit Ukrajinu. Prvním krokem bude přesun do nemocnice v jedné ze sousedních zemí, teprve poté odjezd do Austrálie.

To však může zabrat i několik týdnů. I proto se jejich přátelé rozhodli na stránce MyCause založit finanční sbírku, která by jim mohla v nelehké situaci výrazně pomoci. Lidé už jim přispěli v přepočtu přes milion korun.

Výběr článků

Načítám