Článek
Masové kuličky či jejich vegetariánskou variantu zná pravděpodobně valná většina návštěvníků švédského obchodního domu. Pokud by vám chyběly v době, kdy jsou nákupní centra zavřená, není nic snazšího, než si díky zveřejněnému receptu vyrobit vlastní.
Co si připravit?
Recept lze rozdělit do dvou částí. Během první připravíte masové kuličky a během druhé typickou smetanovou omáčku. K výrobě zhruba dvacítky kuliček budete potřebovat půl kilogramu mletého hovězího masa a poloviční množství mletého toho vepřového. Dále si připravte oloupanou cibuli, stroužek česneku, 100 gramů strouhanky, jedno vejce, plnotučné mléko, sůl a pepř.
K přípravě omáčky budete potřebovat olej, 40 gramů másla, 40 gramů hladké mouky, 150 mililitrů zeleninového vývaru, 150 mililitrů hovězího vývaru, 150 mililitrů smetany, sójovou omáčku a dijonskou hořčici.
Jak na to?
Pokud budete začínat přípravou masových kuliček, nejprve důkladně smíchejte hovězí a vepřové maso, přidejte vejce, strouhanku, najemno nakrájenou cibuli, česnek, přidejte pět lžiček mléka, osolte a opepřete. Následně znovu celou směs důkladně promíchejte.
Ze směsi vytvořte stejně velké kuličky. Množství směsi by vám mělo vystačit zhruba na dvacet kousků. Hotové kuličky nechejte dvě hodiny odpočinout v lednici. Při tepelné úpravě budou lépe držet pohromadě.
IKEA has released a recipe for its signature meatballs. Making them looks far simpler than assembling a Billy bookcase. pic.twitter.com/osiUf19jCT
— Josh Barrie (@joshbythesea) April 20, 2020
Uleželé kuličky osmahněte na pánvi s rozpáleným olejem ze všech stran, až kuličky dostanou požadovanou hnědou barvu. Následně je na plechu dalších 30 minut pečte v troubě na 180 stupňů.
V obchodech dochází droždí. Jak si ho udělat doma?
Mezitím, co budou kuličky v troubě, připravte si omáčku. V pánvi rozpusťte máslo a přimíchejte mouku a dvě minuty míchejte. Následně přidejte oba druhy vývaru a přiveďte směs k varu. Nakonec přidejte smetanu, dvě čajové lžičky sójové omáčky a jednu dijonské hořčice. Opět nechte povařit, promíchejte a nechte omáčku zhoustnout.
Masové kuličky podávejte přelité smetanovou omáčkou, jako přílohu můžete zvolit brambory či hranolky. K jídlu se rovněž hodí brusinky.