Hlavní obsah

Britská armáda nacvičovala na pohřeb prince Philipa. Palác prozradil detaily obřadu

Úterní a středeční den se na hradě Windsoru nesl ve znamení příprav na sobotní pohřeb prince Philipa. Buckinghamský palác následně oznámil detaily smutečního ceremoniálu, kterého se kvůli protikoronavirovým opatřením nebude moci zúčastnit veřejnost. Princi Philipovi se tak splní přání na co nejmenší poslední rozloučení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská armáda nacvičuje na pohřeb prince PhilipaVideo: Reuters

 
Článek

Již dříve palác oznámil, že pohřeb proběhne v souladu s princovými přáními bez posledního rozloučení veřejnosti. Tělo nebude nikde vystaveno a v sobotu krátce před čtvrtou hodinou středoevropského času začne královský, nikoliv státní pohřeb.

Kvůli stále platným nařízením proti šíření pandemie koronaviru palác zrušil plány na Philipův pohřeb známé jako operace Forth Bridge (vzhledem k tomu, že jde o složité operace, pohřby všech členů královské rodiny jsou předem naplánované a v současnosti mají kódové označení po britských mostech).

Vzhledem k tomu, že bude kvůli koronaviru vyloučena veřejnost, obřad se celý odehraje na pozemcích hradu Windsor. Ceremoniál započne v 15:40 SEČ procesím, rakev prince Philipa poveze Land Rover, na jehož vývoji se osobně podílel.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Windsor. Smuteční procesí vyrazí z Horního nádvoří známého jako Quadrangle a kolem Kulaté věže zamíří ke kapli svatého Jiřího (budova na v levé části hradu).

Procesí povede kapela britských granátníků, v roli nosičů rakví budou členové Královské námořní pěchoty. Ve čtyři hodiny pak začne samotný obřad v kapli svatého Jiřího. Po celé Británii se v tu dobu bude držet minuta ticha.

Kdo se pohřbu zúčastní

Vzhledem k opatřením se pohřbu smí zúčastnit pouze 30 lidí. Za normálních okolností by jich v kapli svatého Jiří bylo podobně jako během pohřbu královny matky v roce 2002, tedy kolem osmi stovek.

Účast tak bude omezena pouze na rodinné příslušníky a nejbližší přátele. Britský premiér Boris Johnson už oznámil, že se právě s ohledem na velmi omezený počet účastníků pohřbu nezúčastní, aby nezabíral místo.

Na pohřeb naopak přijedou tři Philipovi příbuzní z Německa: Philipovi prasynovci princ Bernhard Bádenský, princ a lankrabě Donatus Hessenský a princ Phillip Hohenlohe-Langenburgský. Všichni už dorazili do Británie a nyní tráví čas v karanténě, podobně jako princ Harry.

Princové William a Harry vzdali poctu svému dědečkovi

Koktejl

Ten dorazí bez vévodkyně Meghan. Ta se navzdory spekulacím britským bulvárních deníků prý chtěla pohřbu zúčastnit, jak ale potvrdil Buckinghamský palác, vzhledem k jejímu pokročilému těhotenství jí lékaři desetihodinovou cestu letadlem zakázali.

Výjimečně bez uniforem?

Pohřeb nebude neobvyklý jenom kvůli omezení počtu účastníků. Členové královské rodiny se ho zúčastní patrně v civilních šatech a nikoliv vojenských uniformách, jak tomu bývá zvykem.

Buckinghamský palác zveřejnil fotografii královny a prince se svými pravnoučaty. Fotgorafie pochází z roku 2018.

Britská média spekulují o tom, že rozhodnutí bylo učiněno kvůli Harrymu, který by byl jediný, kdo by se pohřbu v uniformě účastnit nemohl, protože o své vojenské titulky, na kterých velice lpí, před několika týdny definitivně přišel.

Královna Alžběta se pustila do práce, rozloučila se s lordem komořím

Koktejl

„Bylo to nejsmysluplnější řešení,“ prozradil deníku The Sun palácový zdroj. Rozhodnutí je porušením dlouholeté tradice, které ostře kontrastuje s vojenskými poctami, které se Philipovi jako muži, který v armádě bojoval proti Hitlerovi a k mužům ve zbrani ho pojil vždy velmi vřelý vztah, dostane.

Krypta jako dočasné místo věčného odpočinku

Mši povede Justin Welby, 105. arcibiskup z Canterbury. Na rakvi bude položena Pihlipova vojenská čepice a šavle, jeho královské insignie pak spočinou na oltáři.

Po pohřbu bude rakev s tělem prince Philipa uložena do krypty pod kaplí svatého Jiřího, kde spočívají tři britští panovníci – Jiří III., Jiří IV. a Vilém IV. Britský.

Philipovo tělo tam ale nezůstane navždy. Jakmile zemře královna, budou oba pohřbeni společně v kapli svatého Jiřího, kde jsou již pohřbeni královnini rodiče Jiří VI. a královna matka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám