Hlavní obsah

Na novoroční aukci v Tokiu se prodal tuňák za 16 miliónů

Japonský majitel sítě suši barů Kijoši Kimura koupil na čtvrteční aukci v Tokiu tuňáka obecného o váze 212 kilogramů za 74,2 miliónu jenů (16,3 miliónu Kč). Informovala o tom agentura AP s tím, že je to druhá nejvyšší částka v historii této tradiční novoroční dražby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dvoumetrákový tuňák se vydražil na tradiční novoroční aukci za více než 16 miliónů korunVideo: Reuters

Článek

Jednalo se zřejmě o poslední aukci na vyhlášeném tokijském trhu Cukidži před jeho přemístěním. Největší světový rybí trh měl být již v listopadu přesunut na jiné místo, aby uvolnil prostor pro silnici, která má být vybudována v rámci zlepšování infrastruktury před letní olympiádou plánovanou na rok 2020. Plán byl ale pozdržen kvůli obavám ze znečištění půdy v navržené nové lokalitě, kde kdysi stávala plynárna.

Tokijská vláda, která o přesunu 80 let starého rybího trhu rozhodla již před 15 lety, očekává výsledky ekologických testů z nové lokality v průběhu několika týdnů. Zpoždění plánu umožnilo, aby se aukce, konaná pravidelně 5. ledna, ještě jednou uskutečnila na původním místě nedaleko luxusní čtvrti Ginza v centru Tokia.

Vítězem aukce se stal již šestý rok po sobě Kimura, jehož firma Kiyomura provozuje síť restaurací Sushi-Zanmai. Cena 74,2 miliónu jenů zaplacená za tuňáka uloveného u severního pobřeží Japonska mnohokrát přesahuje loňskou vítěznou částku 14 miliónů jenů. Rekord 155,4 miliónu jenů za tuňáka o váze 222 kilogramů padl v roce 2013.

Nejlepší plátky tuňáka s vysokým obsahem tuku se v luxusních suši barech v Tokiu prodávají i za 2000 jenů (asi 440 Kč) za kus. Maso, které má jemnou růžovou až červenou barvu, se vedle suši používá i k přípravě sašimi.

Obliba těchto pokrmů se přitom zvyšuje tak rychle, že kvůli vyššímu výlovu v mořích tuňáků ubývá a tato ryba je nyní na seznamu ohrožených druhů. Japonci konzumují až 80 procent tuňáka, který se ve světě vyloví. Většina ryb ulovených ve světových mořích také putuje do Japonska ke zpracování a spotřebě.

Související témata:

Výběr článků

Načítám