Hlavní obsah

Lidé houfně prchají z WhatsAppu. Signal posílil o 4200 procent

Novinky, Miloslav Fišer

Nové podmínky oblíbené chatovací aplikace WhatsApp, které vejdou v platnost začátkem února, zvedly mezi uživateli vlnu nevole. Lidé kvůli tomu houfně začali přecházet na konkurenční platformy, popularita chatovacího programu Signal dokonce vzrostla o jen těžko uvěřitelných 4200 procent. Upozornil na to list Business Insider.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo WhatsAppu. Ilustrační foto

Článek

Celý problém se točí kolem klauzule, podle které bude moci WhatsApp sdílet informace o uživatelích přímo s mateřským Facebookem. Na tom by nebylo patrně nic špatného, kdyby se však ono „sdílení dat“ netýkalo například i informací o konverzacích.

Množství dat, která Facebook bude mít o jednotlivcích k dispozici, by tak dramaticky narostlo. Největší sociální síť na světě by pak díky tomu mohla například lépe cílit reklamy, aby se dostala lidem pod kůži.

V Evropské unii se nicméně musí Facebook i WhatsApp řídit přísnějšími pravidly pro ochranu osobních údajů, která vyplývají z nařízení GDPR. Pro uživatele WhatsAppu v EU tedy budou platit odlišná pravidla než například pro uživatele z USA.

Na nová pravidla WhatsAppu upozornil šéf společností Tesla a SpaceX Elon Musk, který poradil svým fanouškům na Twitteru, aby používali místo WhatsAppu konkurenční aplikaci Signal. Ještě předním to samé učinil také Edward Snowden, který sám Signal používá každý den. K bojkotu WhatsAppu se připojil nicméně také šéf Twitteru Jack Dorsey.

Rekordní počty stažení

A lidé na tyto výzvy promptně zareagovali. Během jediného týdne zaznamenal Signal 7,5 milionu stažení, což představuje proti předchozím sedmi dnům již zmiňovaný nárůst o 4200 procent. Tento chatovací program se stal dokonce zkraje týdne nejstahovanější aplikací v Google Play i v App Storu.

Signal přitom není jedinou aplikací, která se těší zvýšenému zájmu ze strany uživatelů. Například Telegram má na kontě devět milionů nových stažení, to je nárůst o 91 procent. Obě aplikace stahují podle Business Insideru lidé z různých koutů světa, nicméně jednoznačně vedou stažení z Indie.

Server CNet zdůraznil, že WhatsApp shromažďuje data o uživatelích již roky. Nová klauzule, která vejde v platnost příští měsíc, mu vlastně jen dává volnější ruce v tom, co všechno může o uživatelích sdílet.

WhatsApp přestane na některých mobilech fungovat

Software

Signal dbá na soukromí

Signal je v praxi přesným opakem této politiky. Důsledně dbá na dodržování soukromí uživatelů a brání se jakýmkoliv snahám o shromažďování dat, dokonce uživatelé mohou využívat speciální funkce pro anonymizaci svých konverzací.

Další z možností této aplikace dovoluje rozostřit obličeje lidí před sdílením. Tento nástroj mimochodem Signal přidal loni v červnu, kdy lidé ve Spojených státech demonstrovali proti policejní brutalitě. Cílem bylo jednoznačně zachovat anonymitu demonstrantů, připomněl server CNet.

WhatsApp využívá po celém světě podle dat z loňského roku více než 2,26 miliardy lidí. Signal má proti tomu nainstalovaný pouze 63,1 milionu uživatelů. Další síť, Telegram, v souvislosti s obřím přírůstkem nových uživatelů ohlásila překonání mety 500 milionů uživatelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám