Hlavní obsah

Aktualizace Windows může vést až k modré obrazovce smrti

Novinky, Lenka Zoulová

Společnost Microsoft minulý týden vydala celou řadu oprav a vylepšení pro své operační systémy Windows. Jen pár dní poté však diskuzní fóra začaly zaplavovat příspěvky nespokojených uživatelů, podle kterých způsobuje tento update celou řadu chyb.

Foto: archív tvůrců

BSoD ve Windows 10.

Článek

Během instalace updatu KB5001330 se uživatelé v krajním případě mohou setkat dokonce i s modrou obrazovkou smrti (Blue screen of death, BSoD). Tak přitom zpravidla končí fatální chyby operačního systému Windows.

Další uživatelé si zase stěžují na to, že během instalace updatu se jim zobrazují nejrůznější chybové hlášky. Platí to dokonce i pro počítače Surface, které pocházejí přímo z dílny amerického softwarového gigantu.

Nepoužívejte Windows 7 a TeamViewer, varuje FBI

Software

Narazit je možné také na příspěvky, ve kterých si uživatelé stěžují, že jim po instalaci aktualizace začala problikávat obrazovka, případně že byl citelně snížen herní výkon – tedy že ve hrách nedosahují takové snímkovací frekvence (FPS) jako před instalací aktualizace.

Z ohlasů uživatelů je přitom patrné, že chyby se neprojevují plošně. Záleží vždy na konkrétní hardwarové specifikaci dané stolní sestavy či notebooku. U řady uživatelů se tedy instalace updatu obejde bez jakýchkoliv problémů.

Nebezpečná trhlina

Navzdory problémům, které jsme popsali výše, by uživatelé instalaci aktualizací neměli v žádném případě odkládat. Součástí updatu je totiž také oprava kritické trhliny v operačním systému Windows, kterou mohou počítačoví piráti zneužít k propašování libovolného škodlivého kódu do cizího počítače.

Podle bezpečnostních analytiků může být tato zranitelnost zneužita hned několika aktéry kybernetických hrozeb. „Jde o exploit eskalace oprávnění, který se nachází v Desktop Window Manageru a umožňuje útočníkům spustit na počítači oběti jakýkoli škodlivý kód,“ konstatoval Boris Larin, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky.

Do počítače propašují libovolný virus. Kvůli chybě Windows

Bezpečnost

„Exploit odhalila naše pokročilá technologie pro prevenci a následnou detekci. V posledních letech jsme do našich produktů postupně doplnili velké množství technologií pro ochranu před exploity, které detekovaly řadu zero-day zranitelností, což opakovaně dokazuje jejich vysokou účinnost,“ doplnil bezpečnostní expert.

Exploit je speciální hackerský program, který umožňuje kybernetickým nájezdníkům zneužít objevenou trhlinu v systému.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám