Hlavní obsah

Zisk Microsoftu stoupl o třetinu. Díky cloudu a Xboxu

– Seattle

Americké společnosti Microsoft vzrostl ve fiskálním druhém čtvrtletí čistý zisk o 33 procent na 15,5 miliardy USD (332 miliard Kč). Hospodaření podpořil hlavně zájem o cloudové služby, které těží z rozmachu práce z domova a vzdělávání přes internet kvůli pandemii covidu-19. Růst zaznamenala ale také divize osobních počítačů, kterou podpořilo uvedení dvou nových Xboxů. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes firma zveřejnila.

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

 
Článek

Celkové tržby se za tři měsíce do konce prosince zvýšily o 17 procent na 43,1 miliardy USD. Analytici dotazovaní agenturou Refinitiv čekali tržby 40,18 miliardy USD.

Cloudové služby jsou v poslední době hlavním motorem růstu společnosti. Tržby vlajkové cloudové služby Azure stouply o 50 procent, analytici čekali zvýšení jen o 41,4 procenta.

Předražené PlayStationy nejsou jediné, bazary zaplavily také Xboxy za 30 000 Kč

Hardware
Foto: archív výrobce

Oba nové Xboxy vedle sebe (vlevo je verze Series X)

Tržby divize osobních počítačů, která zahrnuje software Windows a herní konzole Xbox, se zvýšily o 14 procent na 15,1 miliardy USD. Microsoft v listopadu představil dvě nové konzole Xbox – výkonný model Series X a odlehčenou variantu Series S.

Případní zájemci za Xbox Series X zaplatí 13 499 Kč, levnější verze Xbox Series S stojí 7999 Kč. Ta však není tolik výkonná, a navíc nemá optickou mechaniku, takže spoléhá výhradně na digitální distribuci her.

Agentura Reuters připomněla, že globální problém s nedostatkem polovodičů omezil dodávky nových konzolí obchodníkům. V případě, že by takový problém nenastal, prodeje konzolí by patrně byly ještě vyšší.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

Reklama

Související články

Nová éra televizních konzolí startuje

Vyšší výkon, věrnější grafika a možnost hrát při nastavení větších detailů. To všechno slibují herní konzole nové generace. Během listopadu odstartuje postupně...

Výběr článků

Načítám