Hlavní obsah

Výrobci nechtějí kolaps trhu dopustit. Kvůli nové kryptoměně vyrábějí speciální SSD

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínští výrobci uvedli na trh nová SSD, která jsou určena speciálně pro těžbu kryptoměny Chia. Slibují si od toho, že zabrání kolapsu trhu s úložišti kvůli těžařům. Přesně to se totiž stalo v minulých měsících na trhu s grafickými kartami, jež jsou beznadějně vyprodané.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Na trhu je hned několik nových modelů SSD, které se chlubí velmi vysokými přenosovými rychlostmi a mají kapacitu klidně až 8 TB. Ty se na těžbu kryptoměny chia vyplatí daleko více než běžné modely, na které můžeme běžně narazit v obchodech.

Jak upozornil server IT Home, čínští výrobci si od toho slibují, že těžaři nebudou mít o běžná SSD vůbec žádný zájem. Díky tomu by neměla nastat taková situace jako na trhu s grafickými kartami, které jsou především kvůli těžařům velmi nedostatkovým zbožím. A když se už nějaký model skladem objeví, prodejci za něj chtějí mnohonásobně více než loni.

Na to pochopitelně zareagoval také trh se secondhandovými kartami, kdy se na bazarech prodávají klidně i několik let staré grafiky za vyšší částky než v době pořízení. Zatímco loni se dal například model GeForce RTX 2080 Ti sehnat z druhé ruky klidně i za 16 000 Kč, letos se nabídky šplhají i na více než 40 000 Kč.

Zmizí SSD z obchodů? Využívají se k těžbě nové kryptoměny

Hardware

Fenomén jménem Chia

V Evropě a dalších částech světa se zatím Chia příliš neprosadila, v Číně nicméně tato kryptoměna zažívá obrovský boom. Těžba je podobná jako u dalších kryptoměn, hlavní rozdíl je v tom, že místo výkonných grafických karet se používají právě rychlé SSD jednotky.

I když se novodobí zlatokopové doposud zaměřovali především na modely určené pro firmy, které mají delší životnost, v případě nedostatku se patrně budou poohlížet i jinde.

Pokud tedy plán se speciálními SSD jednotkami pro těžbu nevyjde, je patrně jen otázkou času, než k těžbě budou využívat i rychlé SSD jednotky, které se běžně montují do stolních počítačů i notebooků. V takovém případě by se trh s úložišti zhroutil úplně stejně jako v případě grafických karet.

Češi letos nakoupili kryptoměny za 2,3 miliardy korun

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Británie chce vytvořit konkurenci bitcoinu

Nejrůznější kryptoměny se těší v posledních měsících nebývalé popularitě díky rekordním kurzům, neznámější z nich je přitom bitcoin. Tomu by mohla konkurovat...

Výběr článků

Načítám