Hlavní obsah

Výdaje na IT v Česku letos vzrostou téměř o pět procent, předpokládají analytici

Praha

Výdaje na informační technologie v Česku by letos mohly vzrůst o 4,8 procenta. Tahounem mají být především IT služby s růstem o 11 procent, následované softwarem s desetiprocentním nárůstem a systémy datových center s osmi procenty. Vyplývá to z prognózy analytické firmy Gartner. V roce 2020 dosáhly tuzemské výdaje na IT 9,5 miliardy dolarů (v přepočtu zhruba 214,5 miliardy korun).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na rozdíl od globálního trhu analytici v Česku očekávají mírný pokles výdajů na zařízení o necelá dvě procenta, zatímco telekomunikační služby se udrží v plusu s růstem o 1,6 procenta s výhledem na následné mírné poklesy výdajů o méně než jedno procento v letech 2023 až 2026. Trh zařízení by se naopak od roku 2024 měl vrátit k růstu.

„Dopady ruské invaze na Ukrajinu se budou regionálně lišit. V případě Česka a Slovenska se již v některých odvětvích projevily jak v byznysu, tak v IT. Například v oblastech vývoje nebo dostupnosti talentů. To společně s inflačními tlaky povede ke snaze o vyšší efektivitu, k dalšímu urychlení digitálního byznysu a budování i udržení interního know-how,“ uvedl výkonný ředitel českého zastoupení Gartneru Oldřich Příklenk.

Celosvětové výdaje mají podle předpovědi firmy Gartner vzrůst o čtyři procenta na 4,3 bilionu dolarů. Největší růst čeká oblast softwaru následovaná IT službami a výdaji na systémy datových center.

Pandemický zájem o počítače slábne

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám