Hlavní obsah

Poptávka po SSD jednotkách vzrostla o 500 %. Skupují je těžaři

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uplynulých týdnech začali těžaři ve velkém skupovat SSD jednotky. Podle serveru Tom’s Hardware evidují přední tchajwanští výrobci datových úložišť zvýšení poptávky až o 500 %. I kvůli tomu se z SSD jednotek s větší kapacitou stává nedostatkové zboží.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Čtyřnásobný až pětinásobný nárůst odbytu SSD jednotek evidují v meziměsíčním srovnání například společnosti A-Data, Apacer, Phison Electronics a TeamGroup.

Podle serveru Tom’s Hardware se někteří tchajwanští výrobci již kvůli tomu rozhodli prodávat disky velkým těžařským farmám napřímo, tedy bez zapojení distributora a obchodů. Slibují si od toho především to, že těžaři nebudou vykupovat obchody a že zbude dostatek úložišť i pro běžné uživatele.

Těžba kryptoměny Chia dovede odrovnat SSD za pár týdnů

Internet a PC

Zvýšená poptávka po SSD jednotkách je patrná také v Česku. Zatímco SSD jednotky s menší kapacitou jsou stále ještě k dispozici, nabídka vysokokapacitních modelů je žalostná. Disky s kapacitou 4 nebo 8 TB byste aktuálně napočítali na prstech jedné ruky. A to jde přitom o modely s cenovkou často přesahující pomyslnou hranici deseti tisíc korun.

Jak je z nabídky jednotlivých obchodů patrné, skladové zásoby se ztenčují také v případě modelů s menší kapacitou, i když v této kategorii je stále ještě z čeho vybírat. U některých modelů nicméně již prodejci uvádějí, že jsou beznadějně vyprodané a že nedovedou říci, kdy se situace změní.

Zmizí z obchodů jako grafiky?

Těžba je podobná jako u dalších kryptoměn, hlavní rozdíl je v tom, že místo výkonných grafických karet se používají právě rychlé SSD jednotky. I když se novodobí zlatokopové doposud zaměřovali především na modely určené pro firmy, které mají delší životnost, postupně se jejich orientace mění i na modely určené pro běžné uživatele – firemní SSD jsou také již nedostatkovým zbožím.

SSD jednotky se přitom dnes již běžně montují do drtivé většiny stolních počítačů a notebooků. Jejich nedostatek by mohl tedy v konečném důsledku způsobit, že na pultech obchodů budou chybět i sestavy.

Budete těžit? Přijdete o záruku, varuje výrobce disků

Internet a PC

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám