Hlavní obsah

Čínský kabel Peace ilustruje geopolitiku internetu

Peking

Na pláži u francouzského přístavu Marseille se letos vynoří podmořský kabel známý jako Peace. Kabelový systém o délce 12 000 kilometrů vede po souši z Číny do Pákistánu, kde se zanořuje, a podél Afrického rohu, dále přes Rudé a Středozemní moře pokračuje po mořském dně do Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Podmořský internetový kabel

Článek

Kabel Peace, který budují čínské společnosti, dokáže za sekundu přenést data, která pokryjí 90 000 hodin pořadů internetové televize Netflix. Sloužit bude hlavně čínským firmám, které obchodují v Africe a Evropě, napsala agentura Bloomberg. Projekt je též novou kapitolou v geopolitice internetu.

Třetím největším podílníkem ve společnosti Hengtong Optic-Electric, která kabelový systém buduje, je podnik Huawei Technologies, jablko obchodního a bezpečnostního sváru mezi Čínou a Spojenými státy. Huawei nadto pro systém dodává vybavení.

Senior vyzrál na pomalý internet. S pomocí reklamy

Internet a PC

Skupina Alphabet, pod níž spadá Google, a společnost Facebook uvedly, že tento kabelový systém používat nebudou, protože už mají dostatek kapacity. Pokud by přece jen chtěly projekt Peace využít, nebylo by to snadné kvůli bojkotu čínských technologických společností, který s odvoláním na národní bezpečnost iniciovala administrativa bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, připomněla agentura Bloomberg.

Podmořské kabely jsou mimořádně strategicky významné. V současné době 400 z nich pokrývá 98 procent mezinárodního provozu internetových dat a telefonického spojení. Většinu z nich provozují americké společnosti, což napomáhá k upevnění americké dominance nad prostředím internetu.

Minulý rok před infrastrukturou budovanou Číňany varoval bývalý americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Francouzská vláda podle informovaných zdrojů Bloombergu tlaku Washingtonu ale nepodlehne, protože nechce "plně záviset na rozhodování Spojených států". Proti izolaci Číny v této oblasti se loni vyjádřil francouzský prezident Emmanuel Macron i německá kancléřka Angela Merkelová.

Přesná rychlost internetu? Většina operátorů svou povinnost ignoruje

Internet a PC

Omezování infrastruktury internetu z bezpečnostních důvodů může zpomalit celkovou konektivitu, uvedl Mike Hollands ze společnosti Interxion, jež se na projektu Peace podílí. Nizozemská společnost Leiden Asia Center odhaduje, že v roce 2019 Čína kontrolovala 11,4 procenta podmořských kabelů. Tento podíl mezi lety 2025 až 2030 Peking zvýší až na 20 procent.

V některých případech už Spojené státy a jejich spojenci Čínu v pokládání podmořských kabelů zablokovali. V roce 2018 tak učinila Austrálie v případě kabelu divize Huawei Marine Network, který měl propojit Šalamounovy ostrovy, Papuu-Novou Guineu, Sydney a skupinku tichomořských ostrovních zemí. Loni musela změnit trasu část kabelu, který vedl z Los Angeles do Hongkongu. Projekt zčásti financovaly společnosti Google a Facebook. Z důvodu americké národní bezpečnosti byl odkloněn od území, které má pod kontrolou Čína.

Reklama

Související témata:

Související články

Bezdrátový internet do celého domu

Distanční výuka ve školách i práce z domova dává počítačovým sítím pořádně zabrat. U celé řady lidí přitom není problém s rychlostí připojení, ale spíše...

Výběr článků

Načítám