Hlavní obsah

Jak byl odemčen zabijákův iPhone? FBI pomohli Australané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza týkající se iPhonu teroristy Syeda Farooka ze San Bernardina má zajímavou dohru. Teprve nyní – téměř po šesti letech – se ukázalo, že americkému Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) pomáhali s odemčením jablečného smartphonu Australané. Informoval o tom deník The Washington Post.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Útok v San Bernardinu byl nejtragičtějším od teroristických útoků v USA v září 2001. Zradikalizovaný muslim Syed Farook a jeho žena Tashfeen Maliková tam na počátku prosince zastřelili 14 lidí. Později byli zabiti při přestřelce s policií.

Vyšetřovatelé z FBI se do uzamčeného iPhonu islámského radikála nemohli dostat dlouhé měsíce. Jeho iPhone 5C byl nastaven tak, aby se po zadání deseti nesprávných kódů automaticky vymazal, s čímž si bezpečnostní experti z FBI původně nedokázali poradit.

Odemčení zabijákova iPhonu stálo FBI přes 31 miliónů korun

Bezpečnost

Soud proto společnosti Apple nařídil, aby tuto funkci vypnula, což však není technicky možné. Proto vyšetřovatelé chtěli po americkém softwarovém gigantu vytvořit v operačním systému iOS „zadní vrátka“, to ale vedení Applu odmítalo.

Vyšetřovatelům z FBI se nakonec podařilo do uzamčeného zařízení dostat. Detaily o průniku však nezveřejnili. Odemčení zabijákova iPhonu nicméně FBI příliš nepomohlo, jak informoval již dříve server CBS News. Nebyla totiž odhalena žádná data, díky nimž by se vyšetřování posunulo nějak dopředu.

Foto: Profimedia.cz

Protesty proti nařízení soudu a postupu FBI v Los Angeles

Americká média se ale od té doby pídila po informaci, jak se podařilo FBI do iPhonu proniknout. Dokonce kvůli tomu dali vyšetřovatele v roce 2017 k soudu, ale neúspěšně. Soud tehdy rozhodl, že FBI nemusí žádné informace prozrazovat.

Ostře sledovaná kauza má evidentně definitivní dohru až letos, kdy se podařilo deníku The Wathington Post zjistit, že federálním agentům s odemčením přístroje pomohla australská bezpečnostní firma Azimuth. Ta za mnohamilionový honorář vytvořila nástroj, který dovedl zabezpečení starších iPhonů obejít.

Zmiňovaný nástroj by však podle dostupných informací neměl na nové iPhony fungovat.

Na odblokování nových iPhonů jsme krátcí, přiznali vyšetřovatelé z FBI

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám