Hlavní obsah

Hackerské útoky nejsou v Česku výjimečné. Čelily jim nemocnice, MZV i volební web

Systém veřejné správy napadli ve čtvrtek hackeři. Podobné nájezdy kybernetických zločinců přitom nejsou v našich končinách nijak výjimečné. V minulosti čelily útokům například nemocnice či volební web.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

5. ledna 2016 - Cílem útoku se stal e-mail tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Korespondence byla zveřejněna na extremistickém webu White Media. Hackeři napadli i Sobotkův blog, dostali se též do e-mailů poslanců ČSSD Jana Chvojky a Jana Birkeho.

26. dubna 2016 - Hackeři zaútočili na stránky ČSSD. Snahou bylo upravit jejich obsah, nebo web alespoň vyřadit z provozu.

27. dubna 2016 - Terčem útoku se staly servery ČTK, zpravodajský servis a jeho dodávka klientům ohroženy nebyly. Hackeři tvrdili, že jsou rovněž autory útoku na internetové stránky ČSSD.

30. května 2016 - Hackeři hlásící se k Anonymous napadli web Senátu. Důvodem byl nesouhlas se zákonem o regulaci hazardu. Podle médií hackeři zaútočili i na stránky policie, ministerstva vnitra a ČSSD.

Hackeři se pomstili za cenzuru internetu, vyřadili z provozu stránky Senátu

Bezpečnost

1. srpna 2016 - Weby některých firem, patřících v té době tehdejšímu ministru financí Andreji Babišovi (ANO), napadli hackeři hlásící se k Anonymous. Žádali zrušení elektronické evidence tržeb a zákona o hazardních hrách. Web Agrofertu opět napadli o tři týdny později.

31. ledna 2017 - Tehdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) sdělil, že e-mailové účty ministerstva napadli hackeři, kteří pronikli do účtů části zaměstnanců, včetně schránky ministra a náměstků. Podle Bezpečnostní informační služby (BIS) za útokem stály ruské zpravodajské služby.

21. října 2017 - Web volby.cz, na kterém Český statistický úřad zveřejňuje výsledky hlasování, během sčítání hlasů sněmovních voleb opakovaně nefungoval. Výpadky způsobil masivní hackerský útok, který ale podle ČSÚ neovlivnil předávání a zpracování výsledků voleb.

Vypátrat původ útoku na volební weby bude obtížné, zní z úřadu pro kyberbezpečí

Bezpečnost

23. června 2018 - Počítačovou síť v plicní nemocnici v Janově na Rokycansku napadl hacker. Zašifroval data, nemocnice se k nim několik dnů nemohla dostat. Nemocnice odmítla vyděračské požadavky a data obnovila ze záloh, lékaři se ale několik dní nemohli dostat ke kartám pacientů.

11. prosince 2019 - Provoz benešovské nemocnice ochromil ruský vyděračský počítačový vir Ryuk, který napadl nemocniční počítačový systém. Nešlo spustit žádný přístroj včetně počítačové sítě, nemocnice zrušila plánované operace. Provoz byl plně obnoven 30. prosince.

23. prosince 2019 - Společnost OKD z bezpečnostních důvodů přerušila těžbu ve všech svých dolech na Karvinsku. Důvodem byl hackerský útok, který ochromil její počítačovou síť. Těžba v dolech OKD byla obnovena 27. prosince.

13. března 2020 - Fakultní nemocnice Brno čelila kybernetickému útoku. Postupně padaly jednotlivé počítačové systémy, a proto bylo potřeba vypnout všechny počítače. Základní provoz nemocnice Brno zůstal zachován, postupně byly zapojeny všechny počítačové systémy. Nemocnici vznikla škoda v desítkách milionů korun.

FN v Brně zažívá kybernetický útok, akutní operace se musí vozit jinam

Bezpečnost

30. března 2020 - Počítačovou síť v Psychiatrické nemocnici Kosmonosy na Mladoboleslavsku ochromil kyberútok. Obnova systému trvala téměř měsíc.

7. dubna 2020 - Terčem kybernetického útoku se stal úřad Prahy 3, jehož chod byl ochromen více než týden. Kromě webových stránek byly tehdy vypnuty všechny IT systémy radnice, která tak fungovala jen ve velmi omezeném režimu.

7. dubna 2020 - Hackeři také zaútočili na informační systém Povodí Vltavy. Napadli systém pro administrativní činnosti – nefungovaly tak e-maily nebo spisová služba a další interní systémy. Přehrady nebo dodávky vody ohroženy nebyly.

17. dubna 2020 - Hackerský útok odrazila ostravská nemocnice, pokusy o útok zaznamenaly také Fakultní nemocnice Olomouc nebo nemocnice Pardubického kraje. Další pokusy odrazila Karlovarská krajská nemocnice. Několik útoků na svou IT infrastrukturu z předchozích dnů ohlásilo i Letiště Praha. Hackeři se pokoušeli získat především přístupové údaje do systémů.

21. dubna 2020 - Lidové noviny napsaly, že kybernetickému útoku čelila v předchozích dnech společnost ČEZ Distribuce, hrozbu se podle mluvčího ČEZ podařilo eliminovat. Cílem hackerů se ve stejné době staly podle LN také informační systémy ministerstva vnitra. Hledali jejich zranitelnost, nešlo o útok, uvedl Jiří Korbel z tiskového oddělení ministerstva.

4. března 2021 – Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) čelilo kybernetickému útoku, informaci Novinkám potvrdila šéfka resortu Jana Maláčová (ČSSD). „Kyberútok je silný výraz. Neevidujeme žádnou krádež dat nebo poškození našich systémů,” upřesnila ministryně.

Podle informací Novinek se terčem staly také servery České správy sociálního zabezpečení. Ta spadá taktéž pod resort Maláčové. „Došlo k masivnímu kybernetickému útoku na systémy veřejné správy. Magistrátní servery útok přežily. Byla provedena odstávka pro okamžitou záplatu na e-mailový systém,” uvedl na Twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Web ministerstva práce napadli hackeři

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám