Hlavní obsah

Podívejte se na zoubek Nokii, burcuje Evropskou komisi německá firma Bury

Brusel

Německý výrobce elektroniky Bury požádal Evropskou komisi (EK), aby prověřila licenční postupy finské společnosti Nokia týkající se patentů nezbytných pro komunikační zařízení v osobních vozech. Obdobnou stížnost nedávno vznesla také automobilka Daimler.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jakkoli se od společností s klíčovými patenty očekává, že je budou nabízet za spravedlivých, přiměřených a nediskriminačních podmínek, absence jasných pravidel pro podmínky a výpočet licenčních poplatků nevyhnutelně vede ke sporům.

Rodinná firma Bury, která má výrobní závody v Německu, Polsku a Mexiku, si u EK stěžuje, že Nokia odmítá udělovat licence na komponenty a místo toho trvá na nepřímém licencování celého vozidla. Na to ale podle podniku nemá nárok.

Společnost Nokia, která má z dob, kdy byla předním výrobcem mobilních telefonů, vysoce lukrativní portfolio patentů, uvedla, že jednání s automobilkami a jejich hlavními dodavateli zahájila v roce 2015. Politikou společnosti je dohodnout se na licencích, které pokrývají připojení automobilů k internetu, a nikoli jednotlivé komponenty, sdělila Nokia podle agentury Reuters.

S obdobnou stížností se koncem března obrátila na EK automobilka Daimler. Ve svém prohlášení zdůraznila, že chce objasnit, jak mají být základní telekomunikační patenty v automobilovém průmyslu licencovány, a že spravedlivý a nediskriminační přístup k nim je klíčovým předpokladem pro vývoj nových produktů a služeb v oblasti konektivity vozidel.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Související témata:

Výběr článků

Načítám