Článek
Jazyk tvoří zlaté, platinové a uhlíkové elektrody, které vyhodnocují elektrochemické signály cukrů, fenolů a dalších látek přítomných ve víně. „Na rozdíl od klasických senzorů je analyzována celková kombinace látek, ne jen jednotlivé sloučeniny,“ popisuje web. „Tím napodobuje běžné testování, kdy se jednotlivé chutě spojují v mozku,“ říká Xavier Cato, spolutvůrce elektronického sommeliera.
Jazyk už si vyzkoušel 52 vín ze španělského Katalánska – vína oznámkoval, určil jejich věk a poznal i to, zda zrála v sudech z amerického, či francouzského dubu. Profesionální ochutnávači se však nemusejí bát o práci, stroj na nich do značné míry závisí.
Na začátku testu totiž stálo osm lidských sommelierů, kteří vína ochutnali, ohodnotili od jedné do deseti a podle toho se pak nastavily „chutě“ elektronického jazyka. Pak už stroj dokázal pracovat sám a s odborníky se shodoval.
„Žádný člověk vám neochutná sto vín každý den,“ dodává Xavier Cato s tím, že stroj sice lidskou práci zcela nenahradí, mohl by ji však významně ulehčit.