Hlavní obsah

Češi se víc přiklonili k investování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zejména mladí lidé si v poslední době oblíbili investování – do bitcoinu, zlata nebo nemovitostních fondů. Neotvírají při tom ale stránky finančních novin. Mají mobil a danou aplikaci. Transakce, i v relativně malých sumách, provádějí kliknutím.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Mladí lidé jsou schopni s investicemi na mobilu trávit hodiny denně a na sociálních sítích se pak baví o tom, na čem nejvíce vydělali či naopak. Vím dokonce o několika bitcoinových milionářích, kteří tak začali,“ říká Martin Stránský, šéf aplikace Bitstock.com, která vznikla teprve před dvěma lety a v posledních měsících roste o desítky procent.

Češi letos nakoupili kryptoměny za 2,3 miliardy korun

Internet a PC

Všichni uživatelé mají možnost přes aplikaci v mobilu přijímat a odesílat bitcoiny a volně je směňovat za měnu dle vlastního výběru. Mají také okamžitý přehled o svém účtu. Kdykoli chce uživatel převést peníze zpět do peněženky, během jednoho až dvou dnů je má zpět.

Jak roste cihlička

Chuť Čechů investovat ovlivnila pandemie. Více než pětina lidí začala po koronavirové krizi investovat více než před ní, méně naopak investuje 12 procent Čechů.

Vedle kryptoměn se velké množství lidí hlavně s nástupem pandemie nechalo zlákat drahými kovy, respektive spořením do zlata. I to činí přes mobil a jednoduše online. Poptávka po fyzickém zlatě stoupla v Česku za poslední rok více než dvojnásobně.

Spoření probíhá tak, že po dosažení určité cílové částky si klient odnese fyzicky zlato, přičemž v mobilní aplikaci má neustále přehled o tom, kolik ještě chybí k vytoužené cihličce.

Investuje více než třetina lidí
Část svých výdělků investuje 38 procent Čechů, zjistil průzkum Generali Investments CEE.
U 15 procent lidí jde minimálně o desetinu příjmů.
Do kryptoměn investuje desetina lidí – 13 procent mužů a 5,4 procenta žen, především mezi mladými lidmi.
Za 1. čtvrtletí se v ČR prodaly kryptoměny za téměř 2,3 miliardy korun. Meziročně jde o trojnásobný nárůst.
Cena bitcoinu se od začátku roku zdvojnásobila až na 63 tisíc dolarů (1,4 milionu korun).
Desetina lidí také vkládá peníze do investičních fondů, populární zůstávají i nemovitosti.

U společnosti Golden Gate přesáhly cílové částky u spoření a komoditních účtů na zlato a stříbro 29 miliard korun. Fyzicky firma za loňský rok dodala klientům přes 1,7 tuny zlata a 40 tun stříbra.

Podmínkou je ovšem vstupní poplatek v řádu desítek tisíc, který firma poté klientovi „vrátí“ ve zlatě podle aktuální hodnoty kovu. Tržby Golden Gate loni vzrostly o 161 procent na více než 3,5 miliardy korun.

Investice do zlata Čechy láká, ale padělek nepoznáte

Ekonomika

Investovat z mobilů dnes už ale lze i do nemovitostí, akcií či například veteránů prostřednictvím realitních investičních fondů.

Investování z mobilu však nezřídka není bez rizik. „Je často spojeno se zcela novými brokery, které nemají historii ani stabilitu. Na rozdíl od bank a licencovaných obchodníků s cennými papíry často nemají pojištěné vklady. Proto se do nich zkušení investoři bojí vkládat větší obnosy peněz a jsou zajímavé hlavně pro retailové investory,“ upozornil ekonom Štěpán Křeček z investiční společnosti BH Securities.

Kam s volnými penězi? Investice do známek nabízejí zajímavé zhodnocení

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám