Hlavní obsah

Češi si v restauracích dopřávají dražší obědy, polední útraty rostou

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Češi na poledních menu v restauracích v prvním čtvrtletí letošního roku rozhodně nešetřili. V průměru za oběd v březnu utratili 113,60 korun, což je o téměř dvě koruny více než v prosinci 2017. Ceny obědů rostou v Čechách mnohem rychleji než na Moravě. Vyplývá to ze statistik společnosti Edenred, která vydává stravenky a stravenkové karty Ticket Restaurant.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zatímco v předvánočním období si lidé obvykle dopřádají dražší obědy a častěji k nim třeba volí i moučník či kávu, v prvních měsících nového roku bývají střídmější.

„Letos byl ale novoroční půst mnohem kratší a méně intenzivní než v jiných letech. Útraty za obědy velmi mírně poklesly jen v lednu, ale únor i březen již přinesly jejich výrazný nárůst,” uvedl Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant Card.

Podle něj stojí za stávajícími čísly ochota lidí více utrácet i zvyšující se ceny potravin.

Průměrné útraty za obědy v krajských městech (v korunách)
Krajská městaprosinec 2017průměr Q4 2017březen 2018průměr Q1 2018
Praha125,00123,30128,40126,60
České Budějovice113,00111,60115,00113,80
Plzeň110,70109,40113,20111,70
Karlovy Vary107,20105,80109,30108,20
Ústí nad Labem104,80103,70105,90105,00
Liberec110,40109,30112,30111,20
Hradec Králové108,90107,50111,30110,00
Pardubice108,10106,90110,10108,90
Jihlava102,70101,70103,30102,40
Brno117,90116,70120,40118,30
Zlín107,30106,40108,20107,50
Olomouc102,60101,50103,60103,20
Ostrava103,50102,20104,30103,60
Česká republika111,90110,70113,70112,50
Zdroj: Ticket Restaurant Card Index

Nejvíce rostou ceny obědů Pražanům

Nejvíce ze všech sledovaných lokalit rostly ceny obědů strávníkům v Praze. Za poslední tři měsíce poskočily o 3,40 koruny. Pražané za polední menu i nejvíce utratí, v průměru 126,60 koruny. Na druhém místě jsou pak Brno a Plzeň, následované krajskými městy v Čechách.

Moravané s výjimkou Brňanů své útraty zvyšují mnohem pomaleji než Češi.

„S ohledem na současnou inflaci i obecný růst mezd čekáme, že útraty za obědy se v dalších měsících dále zvýší,“ dodal Brych.

Strávníci si musí připlácet

Průměrné ceny obědů ve všech sledovaných městech už delší dobu překračují sto korun. Naprostá většina zaměstnanců, kteří k platbě obědů použijí stravenky, tak musí sáhnout i do svých peněženek. Hodnotu stravenky vyšší než 100 korun poskytuje svým zaměstnancům jen 27 procent firem.

Od ledna letošního roku má nejvýhodnější stravenka jak pro zaměstnance, tak zaměstnavatele hodnotu 118 korun. [celá zpráva]

Stravenky, ať už v papírové podobě či elektronické, dostává zhruba 1,3 miliónu zaměstnanců. A jak ukazují aktuální průzkumy, na žebříčku oblíbenosti poskytovaných benefitů se drží stále na předních místech.

Češi stravenky používají velmi často, dvě třetiny lidí jimi platí minimálně třikrát týdně, pětina dokonce každý den.

Související články

Výběr článků

Načítám