Článek
Dosud rekord držel rok 2004, kdy produkce dosáhla takřka 46 milionů litrů. Předloni se vyrobilo více než 44 milionů litrů zmrzliny. Jde o statistiky za dobu existence samostatné ČR od roku 1993.
„V loňském roce výrobě zmrzliny částečně nahrávalo také nadmíru teplé počasí, které umocňuje poptávku po ní,” komentoval ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Podle něj by mohl další rekord padnout letos, vzhledem k celkově větším spotřebním výdajům kupujících. „Domácnosti jsou navíc stále ochotné výrazně své výdaje navyšovat za zboží, které nutně nepotřebují. Zmrzlina je příkladem právě takového zboží,” dodal.
V Německu se loni vyrobilo takřka 494 milionů litrů, ve Francii 451 milionů litrů a v Itálii 435 milionů litrů zmrzliny. V celkové produkci vedou právě uvedené státy.
Pod průměrem EU
Po přepočtu na obyvatele vede Belgie, kde se loni vyrobilo 18,3 litru zmrzliny na hlavu, následuje Estonsko a Litva s 15,4, resp. 15,1 vyrobenými litry na obyvatele. Česko je v produkci zmrzliny na hlavu v rámci EU šestnácté, s 4,8 litru. To je v rámci EU podprůměrný výsledek, jelikož v EU se loni vyrobilo zhruba 6,2 litru zmrzliny na obyvatele. Více zmrzliny na hlavu než u nás vyrábějí například i v Polsku či v Maďarsku.
Česko si ale vede výrazně lépe než Slovensko, kde loni vyprodukovali pouze 0,03 litru zmrzliny na hlavu. Na Slovensku se totiž zmrzlina skoro vůbec nevyrábí a skoro dvě třetiny se vozí z Česka, další z Polska, Německa nebo Maďarska.