Hlavní obsah

Tripartita chce rychlý tendr k Dukovanům

Novinky, ČTK, bož

Zástupci tripartity žádají vládu, aby pokračovala v přípravách tendru na stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech. Zároveň nechtějí redukovat počet uchazečů, podle nich by to výstavbu prodražilo a následně i zvýšilo ceny energie. Po jednání tripartity to uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Možnost odložit tendr kvůli blížícím se volbám do Poslanecké sněmovny Svaz průmyslu a dopravy odmítá. Považoval by ho za nezodpovědný hazard. Upozorňuje na to, že vláda nesmí ohrozit energetickou soběstačnost a bezpečnost země.

„Není na co čekat. Jádro v Česku chceme a potřebujeme, jako podmínku pro útlum uhlí v roce 2038 ho uvádí doporučení Uhelné komise. Vláda si také dala výstavbu nových jaderných bloků jako svůj cíl do programového prohlášení, zatím ale nevypsala ani tendr. Není žádný důvod pro odkládání tak zásadní věci,” řekl prezident svazu Jaroslav Hanák.

Ten již dříve společně v této věci zaslal společně s prezidentem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým, předsedou výboru Aliance české energetiky Milanem Šimonovským nebo předsedou Energetického Třebíčska Vítězslavem Jonášem otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a dalším politickým špičkám.

U jaderné elektrárny v Dukovanech boxovali dva ušáci

Koktejl

„Jménem organizací, které zastupujeme, Vás tímto otevřeným dopisem vyzýváme k tomu, aby vláda ČR neodkládala rozhodnutí o vyhlášení tendru společností ČEZ na výstavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech až na dobu po volbách do Poslanecké sněmovny na podzim roku 2021,” stojí v dopise.

„Toto rozhodnutí nemusí znamenat odklad pouze o jeden rok, ale vysoce pravděpodobně o dobu ještě delší, což může výrazně ohrozit energetickou bezpečnost České republiky po roce 2035,” píší dále autoři.

Senát: V tendru na Dukovany by neměly být firmy z Ruska a Číny

Stalo se

Brzké vyhlášení tendru podpořil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Zdůraznil potřebu energetického mixu v zemi a varoval před možnými výpadky energie v budoucnu.

Účast Ruska a Číny jako ohrožení národní bezpečnosti

Senát v prosinci vyzval vládu, aby do výběrového řízení na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany nezařadila firmy z Ruska a Číny, tedy zemí, které jsou rizikové z hlediska národní bezpečnosti.

Démonizované jádro může zastavit klimatickou změnu. Věří mu stále více zemí

Ekonomika

Veřejnou soutěž na dodavatele měl ČEZ původně vypsat na začátku roku, ale nakonec ji vláda odložila. Původně se počítalo s tím, že pořadí uchazečů bude oznámeno do konce roku 2022.

Smlouva pak měla být podepsaná do konce června 2024. Nový blok by se měl začít stavět v roce 2029 a v provozu by měl být v roce 2036. S koncem uhlí se v Česku podle rozhodnutí uhelné komise počítá v roce 2038.

Reklama

Související témata:

Související články

Start tendru na Dukovany asi po volbách

Výběrové řízení na dostavbu jaderného bloku v Dukovanech v hodnotě až 160 miliard korun letos, jak bylo původně plánováno, vypsáno nebude. Ve středu o tom...

Výběr článků

Načítám