Hlavní obsah

Své zaměstnance jsou připraveny očkovat i Hyundai a OKD

Novinky, ČTK, bož

Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku je připravena očkovat své zaměstnance proti covidu-19, jakmile bude k dispozici vakcína. Zaměstnance hodlá očkovat také těžební společnost OKD. V pondělí to uvedli mluvčí firem.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ilustrační snímek. Očkování ve Fakultní nemocnici v Olomouci

Článek

Petr Michník řekl za firmu Hyundai Motor Manufacturing Czech, že podnik má vlastního závodního lékaře a dostatečné kapacity na to, aby se u něj mohlo očkovat. „Jsme domluveni s poskytovatelem lékařských služeb, že to zajistí. Takže kdyby byla vakcína, můžeme okamžitě začít s očkováním,” řekl.

Také mluvčí OKD Naďa Chattová řekla, že podnik má zájem, aby jeho zaměstnanci byli očkováni. „Logisticky máme vše vymyšleno tak, že bychom v případě dostatku vakcíny zvládli naše zaměstnance očkovat,” uvedla.

Blatný připustil možnost očkování ve firmách

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek poprvé řekl, že se s očkováním ve firmách počítá. Do té doby se ministerstvo k firemním očkovacím centrům stavělo skepticky. „Ale toto jsou lidé (zaměstnanci), kteří jsou zdraví. Počítá se s tím v průběhu pozdního jara zejména tehdy, až bude dávek daleko více než teď,” řekl v pátek ministr.

Očkování ve firmách zřejmě až koncem jara

Ekonomika

Zájem již dříve projevila automobilka Škoda Auto. Automobilka má připravená vlastní očkovací centra a čeká, kdy jí vláda umožní zahájit vakcinaci.

„Mohu potvrdit, že probíhají jednání na všech úrovních. To znamená konkrétně na úrovni vlády, asociací i sociálních partnerů (tripartity),” sdělil Novinkám mluvčí automobilky Tomáš Kotera.

Automobilka tvrdí, že by byla schopna díky vlastním zdravotníkům naočkovat až 1200 zaměstnanců denně.

Související články

AstraZeneca by mohla být ještě v lednu

Vakcína od firmy AstraZeneca by mohla být schválena ještě v lednu a následně dorazit i do Česka. A mohly by ji používat i ordinace praktických lékařů,...

Očkování ve firmách zřejmě až koncem jara

Firmy by mohly začít očkovat své zaměstnance „v průběhu pozdního jara”. V pátek to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj se počítá se...

Výběr článků

Načítám