Článek
Česká veterinární správa odhalila začátkem března nelegální bourárnu masa v Praze. „Podle dokladů o původu masa pocházela větší část tohoto masa ze slovenských jatek Joko-JP,“ řekl tehdy Petr Majer z tiskové odboru české veterinární správy.
Majitel jatek tvrdí, že netušil, že maso dodal do nelegální provozovny.
Část masa vykazovala známky závadnosti a jisté patologické změny. „Při kontrole bylo zjištěno krvácení pod kůží a ve svalovině,“ uvedl Majer.
Zvíře mohlo před zabitím trpět infekční nemocí, zažít traumatický šok, ale pohmožděniny mohly vzniknout také při manipulaci se zvířetem. Nejmenovaný veterinář deníku řekl, že v takovém případě by se maso nemělo dodávat ke konzumaci lidem.
Ředitel regionální veterinární a potravinové správy v Senici Alojz Žúrek tvrdí, že jatkám přidělili veterinární dozor. Podle Hospodárskych novin však nemocná zvířata zabíjeli před příchodem veterinářů na jatka.
List v minulosti upozornil farmář Martin Konečný z obce Dolná Krupá v okresu Trnava, že na slovenská jatka léta putovaly léčené či nechodící krávy. Deníku to anonymně potvrdili i další chovatelé, zootechnici, veterináři, majitelé jatek i vysoce postavení lidé z veterinární správy.
V zájmu ověření těchto informací se redaktoři listu vydávali za farmáře a nabízeli jatkám nemocnou, ležící a antibiotiky léčenou krávu.
Jatka v trnavském kraji byla ochotna takovou krávu odkoupit, ale pouze do ledna 2019, kdy propukl skandál s polským masem a kontroly se na Slovensku zpřísnily.
„To, co bylo kdysi, to už všechno skončilo. Už se bojím. Od ledna už taková kráva na jatka nepřišla. Od ledna jsou takové zákony, že všichni zabíjíme se strachem,“ reagoval Polák, když mu novináři listu fiktivně nabízeli nemocnou krávu.
Když ho kontaktovali oficiálně, vše popřel.