Hlavní obsah

Ryanair opět neuspěl se žalobou na konkurenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud Evropské unie v Lucemburku ve středu zamítl další žalobu irských nízkonákladových aerolinií Ryanair. Ty si stěžovaly na krizovou pomoc, kterou jejich konkurenti získali od evropských vlád. Informovala o tom agentura AP. Ryanair podal celkem 16 žalob na Evropskou komisi (EK), jež pomoci schválila.

Foto: Phil Noble, Reuters

Ryanair při vzletu z letiště v britském Manchesteru

Článek

Ryanair tvrdil, že finanční podpora švédského a dánského státu pro skandinávského přepravce SAS byla nezákonná. Soud však shledal, že byla poskytnuta v souladu s právem EU, stejně jako záruky finského státu pro společnost Finnair.

„Rozhodnutí vrací proces liberalizace v letecké dopravě o 30 let zpět,“ komentoval dopravce verdikt. Soud už dvakrát rozhodl podobně jako ve středu.

Evropská komise od začátku pandemie odsouhlasila řadu státních plánů na pomoc zasaženým aerolinkám. Také tuzemská letecká společnost Smartwings získala nedávno od čtyř bank úvěr za dvě miliardy korun s 80procentními státními garancemi.

Ryanair prohrál u unijního soudu. Státní pomoc konkurentům nezastavil

Ekonomika

Největší evropská nízkonákladová letecká společnost Ryanair podala na EK celkem 16 žalob kvůli tomu, že schválila státní pomoci aerolinkám jako Lufthansa, Austrian nebo TAP.

Žalobu kvůli podpoře Air France ve Francii a SAS ve Švédsku soud zamítl už v únoru. Ryanair se tehdy odvolal k Soudnímu dvoru EU. Případ se může táhnout roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám