Hlavní obsah

Restaurace zdražily, obědvá se v práci

Právo, kil, kal, hon, pen, svj

Ceny obědů vylétly do rekordních výšin. V restauracích za ně teď Češi platí výrazně víc, než byli zvyklí před koronavirovou krizí. V červnu se průměrná útrata vyšplhala na 137 korun. Proti začátku letošního roku je to o pět korun více, ve srovnání s počátkem roku 2019, tedy obdobím před vypuknutím pandemie, to představuje nárůst o rovných devět korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Vyplývá to z indexu sestaveného z plateb více než čtvrt milionu zaměstnanců, kteří k úhradě obědů používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant Card od společnosti Edenred. Mnoho Čechů zejména kvůli ceně místo restaurace raději volí oběd na pracovišti.

Lidé si za pandemie zvykli víc vařit doma a nosí si jídlo do práce
Tomáš Korčák, hostinský

Provozovatel restaurace U Berňáku v Olomouci Tomáš Korčák zdražil proti době před covidem jen mírně. „Menu o pět korun na nynějších 125. Pokrmy z jídelního lístku zůstaly na původních cenách. Pivo šlo nahoru o dvě koruny. Dvanáctka Radegast stojí nyní 34 a jedenáctka Šerák 31 korun,“ řekl Právu Korčák.

Ke zvýšení cen ho donutilo zdražení surovin. „Třeba cena loupaných brambor se zvýšila během týdne o téměř sto procent. Pivo mi už před covidem pivovar zdražil dvakrát a já zůstal na původní ceně. Jenže dál to tak už táhnout nešlo,“ vysvětlil.

Tituly pro nejlepší restaurace světa jsou rozdány. Jedno stříbro míří do Prahy

Lifestyle

Po pandemické přestávce zdražila obědová menu také většina ostravských restaurací. Například v restauraci Blesk v Ostravě-Mariánských Horách teď stojí standardní obědové menu 125 korun.

„Hlavním důvodem je zdražení většiny vstupních surovin, zejména masa a zeleniny,“ uvedl provozovatel restaurace Jiří Vašíček. Roli sehrálo i zvýšení nájemného a problém je také v zajištění personálu. „Nejsou kuchaři ani servírky, protože hodně jich uteklo z oboru. Takže když teď chcete najít zaměstnance, musíte mu dát více než před pandemií,“ dodal Vašíček.

Do restaurací podle něj na obědy nyní chodí méně lidí než dřív. „Teď se to v červenci trošku zlepšilo, ale ještě v červnu jsme vařili stejné množství jako v době, kdy bylo otevřeno jen výdejové okénko. Lidé si zvykli za pandemie víc vařit doma a nosí si jídlo do práce. Nejhorší jsou pondělky, kdy ještě dojídají zbytky z nedělních obědů,“ dodal Vašíček.

„Zatím jsme zdražili pouze symbolicky pivo o 2 Kč (pivovar zdražil o 1 korunu), a co se týče jídla, tak zhruba o 10 procent minutky. Polední nabídku jsme zatím nezdražovali,“ řekl Právu Karel Sarauer z hostince U Černého koníčka v Českých Budějovicích. Klasické hotovky tu vyjdou kolem 120 korun, minutky v průměru kolem 170 korun.

V restauracích padají domluvy, ale i pokuty

Domácí

„Také jsme nevěděli, jestli zákazníci budou chodit do restaurace a v jaké míře, zda bude nějaký boom po dlouhé pauze. Ale bohužel se nic moc nekonalo. Po prvním uzavření byla návštěvnost velká. To se ale tentokrát nekonalo a hosté si cestu do klasických restaurací stále nenašli,“ posteskl si Sarauer.

Celkově jsou jeho tržby proti loňským a předloňským měsícům nižší až o 30 procent. „Někdy je to taková bída, že jsme z toho nešťastní. Veškerý personál jsme si udrželi, takže náklady nám zůstaly, spíše se vše zdražuje. Tudíž to držíme, jak se dá, a dalšímu zdražování se zřejmě nevyhneme. Zákazníci zdražení chápou, i když je to nepříjemné pro všechny,“ dodal.

Náklady rostou

Při porovnání s loňským červnem, kdy došlo k uvolnění po první vlně covidu, jsou polední útraty lidí v restauracích nyní vyšší o tři procenta.

„Tříprocentní meziroční růst odráží vývoj inflace v ČR. Očekáváme, že ceny obědů i výše útrat nadále porostou, restaurace totiž čelí rostoucím nákladům. Zdražují jim ceny surovin, budou muset finančně motivovat zaměstnance k návratu do sektoru pohostinství a v neposlední řadě stále nepracují na plný výkon. Češi totiž zatím chodí na jídlo mnohem méně často než před pandemií,“ potvrdil generální ředitel společnosti Edenred Nicolas Eich.

Jako v době nesvobody. Soud strhal další bezdůvodné zákazy ministerstva

Domácí

Počet obědových transakcí tak byl v červnu, kdy už byly otevřeny jak zahrádky, tak interiéry restaurací, proti době před pandemií o 57 procent nižší.

Průměrná platba za obědy v restauracích
Městoleden 2020červen 2020leden 2021červen 2021
Praha144,60 Kč148,90 Kč134,90 Kč140,20 Kč
České Budějovice129,50 Kč135,60 Kč131,70 Kč139 Kč
Plzeň128,60 Kč134,20 Kč136,40 Kč143,90 Kč
Karlovy Vary123,10 Kč129,10 Kč136 Kč137,30 Kč
Ústí nad Labem120,80 Kč127,90 Kč131,50 Kč136,30 Kč
Liberec126,10 Kč132,90 Kč132,60 Kč140,20 Kč
Hradec Králové124,90 Kč131,10 Kč130,70 Kč134,20 Kč
Pardubice123,20 Kč130,90 Kč127,90 Kč137,30 Kč
Jihlava117,70 Kč124,20 Kč128,50 Kč134,20 Kč
Brno135,20 Kč138,20 Kč130,50 Kč135,40 Kč
Zlín121,40 Kč127,90 Kč127,70 Kč131,50 Kč
Olomouc118,30 Kč123,80 Kč118,30 Kč125,70 Kč
Ostrava118,40 Kč123,60 Kč126,40 Kč129,90 Kč

Anketa

Jak v práci většinou obědváte?
Nosím si jídlo z domu
45 %
V závodní jídelně
21,8 %
Chodím do okolních restaurací
21,1 %
Neobědvám
12,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20228 čtenářů.

Výběr článků

Načítám