Hlavní obsah

Nedostatek čipů přerušil výrobu ve slovenském Volkswagenu

Právo, Novinky, ČTK, bož, ivi

Slovenská divize automobilky Volkswagen v závěru příštího týdne kvůli nedostatku čipů odstaví část produkce. Volkswagen v továrně v Bratislavě montuje devět modelů včetně vozů Škoda Karoq a elektrických vozidel Škoda Citigo. Problémy s nedostatkem čipů dříve zaznamenaly i jiné automobilky, včetně mladoboleslavské automobilky Škoda Auto ze stejného koncernu.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Vozy Volkswagen připravené na export v přístavu v Emdenu

Článek

Kromě velkého závodu v Bratislavě má Volkswagen ještě provoz v Martině, kde vyrábí komponenty pro převodovky a podvozky, a ve Stupavě, kde vyrábí svářecí kleště nebo ochranná zařízení.

Podrobnosti k odstávce společnost neuvedla. Není známo, kterých produktů a závodů se týká, ale nejvíc nedostatkových komponentů putuje do velkých SUV, které se vyrábí právě v Bratislavě.

„Nechci být konkrétnější. Bojujeme, aby to netrvalo dlouho a nebylo to tak špatné. To se nám v minulosti podařilo. Situace se mění každý den,” řekl Oliver Grünberg, předseda představenstva společnosti Volkswagen Slovakia k ohlášenému omezení produkce.

Kolínská Toyota zastaví na dva týdny výrobu

Ekonomika

Podle Grünberga je situace na trhu polovodičových součástek velmi kritická, a to nejen v oblasti univerzálních čipů, ale i takových čipů, jaké se používají jen ve vozech skupiny Volkswagen.

Velký podíl elektronických součástek mají hlavně sportovně-užitková vozidla (SUV), která loni tvořila tři čtvrtiny produkce bratislavské továrny Volkswagenu.

Slovenský závod loni, kdy kvůli dopadům koronavirové krize na pět týdnů odstavil produkci, smontoval 309 348 vozidel. Meziročně to představovalo pokles o 18 procent. Výhled na letošní rok podnik nesdělil.

Volkswagen na Slovensku v rámci SUV vyrábí kromě modelu Škoda Karoq také vozy Audi Q7, Audi Q8, Volkswagen Touareg a Porsche Cayenne. Kromě toho montuje malá městská vozidla včetně modelu Škoda Citigo.

I přes výpadek v kolínské Toyotě výroba aut v Česku stoupla

Ekonomika

Volkswagen Slovakia se s 11 500 pracovníky řadí v zemi k největším zaměstnavatelům. Minulý týden továrna oznámila, že hledá přibližně 400 nových zaměstnanců na montáž vozidel.

Nedostatek polovodičů zastavil od pondělí 22. března na dva týdny výrobu také Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně.

Potíže mají ale také výrobci výpočetní techniky, nedostatkovým zbožím jsou v současnosti zejména počítačové grafické karty, u nichž situaci komplikuje ještě vysoká poptávka ze strany těžařů kryptoměn. Výrobci čipů však firmy z této oblasti před automobilkami upřednostňují.

Reklama

Související témata:

Související články

Prodej aut se propadl o 19 procent

Prodej nových osobních automobilů v Česku za první dva měsíce letošního roku klesl o 19 procent na 29 481 vozů. V únoru činil pokles 15,5 procenta. Vyplývá to...

Prodeje aut v Evropě letos klesly o 22 procent

Prodeje nových osobních vozů v Evropské unii (EU) za první dva měsíce letošního roku klesly meziročně o 21,7 procenta na necelých 1,15 milionu kusů. Globální...

Výběr článků

Načítám