Hlavní obsah

Nálada ve vedení německých podniků se zlepšila

Bohumír Žídek, Novinky, ČTK, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nálada ve vedení německých firem se v únoru zlepšila. Index podnikatelského klimatu, který ji odráží, vzrostl z lednových 90,3 na únorových 92,4 bodu. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Institutu ifo mezi zhruba devíti tisíci německými firmami. Podle průzkumu stejného institutu se v únoru zlepšila i nálada mezi exportéry a to na nejlepší úroveň od září 2018.

Foto: Novinky

Index podnikatelského klimatu

Článek

„Nálada mezi manažery se v Německu znatelně zlepšila,” konstatoval prezident Institutu ifo Clemens Fuest.

„Německá ekonomika působí navzdory lockdownu robustně, a to především díky silné konjunktuře v průmyslu,” dodal.

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, za poslední měsíc vzrostl o 1,4 bodu na 90,6.

Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí výhled ekonomiky i vlastního podnikání na nejbližších šest měsíců, se potom zvýšil o 2,7 bodu na 94,2 bodu.

Exportérům pomáhá Čína a USA

Indexu nálady exportérů se zvýšil na 10,7 bodu z lednových 7,5 bodu. „Dobrá ekonomická situace v Číně a růst výroby v USA pomáhají německým exportérům,” uvedl Fuest.

Ztráty dopravců z kolon do Německa jdou do stovek milionů

Ekonomika

„Chemický průmysl očekává výrazný růst exportu, stejně jako výrobci strojních zařízení. Automobilový průmysl překonal tříměsíční útlum a nyní znovu očekává více zakázek ze zahraničí,” dodal.

Fuest nicméně upozornil, že s potížemi na mezinárodním trhu se nadále potýká nábytkářský a oděvní průmysl. Firmy v těchto odvětvích podle něj počítají s výrazným poklesem tržeb.

Západní soused představuje pro Česko vůbec nejdůležitějšího obchodního partnera. Míří tam zhruba třetina tuzemského vývozu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám