Článek
Na nějaké jásání je pozdě, alespoň podle Petra Kváše z minipivovaru a restaurace U Přeška v Přešticích na Plzeňsku.
„Samozřejmě se vrátí pár lidí, kteří tady měsíc a půl nebyli. Ale celý segment pohostinství zdevastovala vláda už před rokem a náprava situace, do které se restaurace dostaly, bude trvat minimálně pět let,“ řekl Právu.
„Když jsme otevřeli loni v červnu po lockdownu, začalo znovu chodit sotva čtyřicet procent návštěvníků. A z těch čtyřiceti procent zbyla poté, co se před Vánoci musela začít prokazovat bezinfekčnost, polovina. Nemít i pivovar, tak bych to zavřel,“ konstatoval.
Konec certifikátů: Neočkovaní se můžou vrátit do restaurací i na akce
„Je teď na nás, na majitelích restaurací, co uděláme pro to, aby se hosté vrátili. Já mám třeba v plánu nový jídelníček. Ale řada lidí si už navykla chodit domů do garáže. Tam si dají pivo, zapálí v klídku cigárko – a v hospodě už je nikdo neuvidí,“ podotkl Kváš.
Další se vedle vítání rozvolnění současně kriticky vyjadřují vůči plánu kompenzací, který považují za nedostatečný. Mezi nimi je i restauratér Luboš Kastner. „Navíc už teď je čas se s vládou bavit o podzimu, ze kterého mají podnikatelé, i díky nově schválenému pandemickému zákonu, strach,“ řekl Právu.
Zrušení prokazování certifikáty ve službách a na sportovištích včera v prohlášení uvítala například Asociace horských středisek (AHS). Očekává díky tomu zvýšení návštěvnosti skiareálů. Podobně to cítí zástupci bazénů a wellness. „Dává nám to možnost fungovat bez restrikcí zhruba měsíc a půl v naší hlavní sezoně,“ řekl Právu manažer saunového světa Saunia Jaroslav Zonyga.