Článek
„Je to absolutní chaos,“ upozorňuje Oto Kóňa z iniciativy Pomáháme si v gastru. Státu má za zlé i to, že s majiteli restaurací nekomunikoval. Podle něho stát přenáší všechnu tíhu a odpovědnost na majitele, kteří budou muset kontrolovat zákazníky a vybrat si ze tří možností. Kóňa považuje za výsměch, že ministerstvo zdravotnictví je pozvalo k jednání až dva dny po schválení covid automatu.
Volba ze tří
Podle nových pravidel platných od pondělí budou mít podnikatelé v gastro v podstatě tři možnosti. První je, že budou obsluhovat jen očkované, a v takovém případě bude mít restaurace při zhoršení epidemiologické situace otevřený i interiér. Druhou možností je, že majitel restaurace obslouží očkované, lidi s negativním testem a ty, kteří překonali covid-19. V případě zhoršení situace mohou mít otevřenou jen terasu.
Pět barev |
---|
Covid automat stanoví pět barev rizikovosti a stanovuje mírnější pravidla pro okresy s vyšším počtem naočkovaných. |
V případě zhoršení situace už nebude zavádět omezení plošně, nýbrž regionálně. |
Rizikovost okresů se bude označovat barvami od zelené (monitorování situace) přes oranžovou (ostražitost), červenou (1. stupeň ohrožení), tmavě červenou (2. stupeň ohrožení) až po černou (3. stupeň ohrožení). |
Poslední možností je zpřístupnění restaurací všem, ale v takovém případě při zhoršení situace může být na terase jen deset zákazníků a v případě zhoršení situace o další stupeň na covid automatu by zákazníky mohli obsluhovat dokonce jen přes okénko.
Papež na Slovensku: Epidemiologové jsou vyděšení
Ján Laš z iniciativy Zachraňme gastro! říká, že nová situace opět způsobí úbytek zákazníků v restauracích. „Očekáváme proto férové a administrativně nenáročné kompenzační mechanismy nebo snížení dnes likvidační daně z přidané hodnoty na úroveň okolních zemí,“ nechal se slyšet Laš. Na Slovensku se platí DPH ve výši
20 procent.
Revizoři a také vyhazovači?
Asociace hotelů a restaurací žádá vládu, aby nové kroky zavedla až na začátku září. Argumentuje tím, že dělat zásadní změny během letní turistické sezony může způsobit další nejistotu, rušení pobytů a ekonomické škody. „Musíme znát podmínky a pak vhodným způsobem a včas informovat naše hosty,“ řekl deníku Pravda Marek Harbuľák, generální manažér asociace.
Na Slovensku je nejdráž za posledních devět let
Massimo, vlastník bratislavské restaurace, nechápe, proč by měl kontrolovat covid pasy svých zákazníků. „Nejsem revizor v autobusu, ale kuchař. Pokud to chtějí mít pod kontrolou, ať pošlou své lidi před restauraci s čtečkou a ať kontrolují,“ říká.
„Když mi host odmítne ukázat covid pas a nehne se z místa, tak budu i vyhazovačem?“ nechápe Džemal z Košic.
Majitelka kavárny v Trnavě se už rozhodla, že obslouží jen očkované a budou to kontrolovat. „Budu od hostů vyžadovat covid pas, abych chránila zaměstnance,“ přiblížila.