Článek
Profesní organizace zastupující podnikatele v gastronomii ve středu vyzvaly ministerstvo zdravotnictví, aby vydalo podrobné instrukce, jak mají kontrolovat doklady o testech či očkování u hostů.
„Na naši výzvu hlavní hygienička reagovala, pochopila problém a dospěli jsme ke kompromisu,” řekl Kastner.
Restaurace by tak měly podle něj povinnost pouze viditelně vyvěsit informaci, že obslouženi budou výhradně zákazníci, kteří splňují podmínky. V případě, že by přišli hygienici dodržování pravidel ověřit, zodpovídal by se host, nikoliv provozovatel podniku.
Kastner to považuje za úspěch. Je podle něj čas se o zodpovědnost podělit. Navíc to přispěje k tomu, že lidé nebudou brát opatření na lehkou váhu, řekl dále. Připomněl, že by nebylo v pořádku, aby stát kontrolní povinnost přenášel na hospodské.
Totéž psaly ve zmiňované společné výzvě Asociace malých a středních podniků a živnostníků (ASMP) a Českého gastronomického institutu. Upozorňovaly, že provozovatelé stravovacích podniků jsou připraveni udělat maximum, aby požadavkům vyhověli, podmínky ale musejí být správně a splnitelně nastavené.
„Nemělo by to fungovat tak, že stát přenese kontrolní povinnost na hospodské bez informací i potřebné kvalifikace. Nejdříve stát sliboval aplikaci s jasnými pravidly, ale nyní chce od hospodských, aby se vyznali v nejrůznějších verzích potvrzení nebo čestných prohlášení,” uvedly organizace s tím, že by to podle nich přineslo zvýšené náklady a provozní problémy, které nebude restauratérům nikdo kompenzovat.
Organizace upozorňovaly, že gastronomie se od dalších služeb liší. Hospodští neregistrují zákazníky, ani se nejedná o službu, kde se jeden obsluhující věnuje jen jednomu zákazníkovi.
Uvedly, že mezi podnikateli v gastronomii panuje velká nejistota ohledně právní opory na straně hospodského, na základě jakého oprávnění může kontrolovat testy s citlivými informacemi, vyhodnocovat testy na místě a jaké má pravomoci vykázat hosta. Stát by měl spíše podle organizací apelovat na zákazníky a veřejnost.
Stravovací zařízení budou moci od pondělí pustit hosty na zahrádky. Mezi stoly budou nutné alespoň 1,5metrové rozestupy, stejnou vzdálenost bude třeba dodržet i od okolí, například chodníku.
U stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. Kromě toho budou mít na zahrádku přístup jen lidé s negativním PCR či antigenním testem na koronavirus, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 90 dnech.