Hlavní obsah

Drahá vejce zvýší cenu cukroví i pečiva, hlásí pekaři

Praha

Kvůli prudce rostoucím cenám vajec, které se od začátku letošního zvýšily až o sto procent, zřejmě podraží cukrářské i některé pekařské výrobky. Uvedl to předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Cena vajec šla nahoru poté, co jejich produkce v EU letos klesla, protože začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pekařský a cukrářský obor se dlouhodobě potýká s neustálým růstem nákladových položek, jako jsou pšeničná a zejména žitná mouka, olej, máslo, mák, cukr, energie, pohonné hmoty či potravinářské obaly. Nyní k těmto položkám přibyla i vejce," připomněl Dřízal. Podle něj je proto téměř jisté, že se náklady související se zdražením vajec musí promítnout do odbytových cen cukrářských a některých pekařských výrobků.

Dřízal upozornil, že pro některé, zejména malé a střední pekaře a cukráře, může být neustálé zdražování vstupů likvidační. „Pekaři i cukráři chtějí nabízet kvalitní produkty, ale to v dnešních podmínkách vyžaduje i zvýšené náklady," podotkl s tím, že mnozí dokonce zvažují ukončení činnosti,

Dřízal s poukazem na údaje Českého statistického úřadu připomněl, že zatímco ve druhém týdnu letošního roku činila průměrná cena vajec v obchodech 2,74 koruny, tak do 11. týdne vzrostla na 5,11 koruny. Průměrná cena kilogramu vaječné melanže, což jsou vyklepaná čerstvá vajíčka ošetřená pasterizací, podle něj vzrostla ze 45 korun na 65 korun.

Související témata:

Výběr článků

Načítám