Hlavní obsah

Čeští exportéři podporují tvrdý postup proti Rusku bez ohledu na dopady

Novinky, ČTK, bož

V případě důvodného podezření českých bezpečnostních složek na zapojení ruské tajné služby GRU do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku je třeba, aby bez ohledu na dopady na zahraniční obchod česká vláda vystoupila jednoznačně a tvrdě. Uvedl to místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Foto: Aktu.cz

Odlet vyhoštěných ruských diplomatů z Česka.

Článek

Kvůli zjištění českých bezpečnostních složek bude z Česka vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády, které česká kontrarozvědka označila jako členy ruských tajných služeb. Rusko v odvetě vyhostí 20 zaměstnanců české ambasády.

Kolář: Rusové paralyzovali českou ambasádu. Musíme vyhostit všechny jejich diplomaty

Domácí

Podle Daňka je přitom míchání politiky a obchodu vždy ke škodě obchodu. To však nic nemění na tom, že v takových situacích je třeba postupovat tvrdě.

Do Ruska se z Česka vyvážejí hlavně stroje a dopravní prostředky, z toho nejvíce díly a příslušenství motorových vozidel. Vývoz do Ruska loni představoval 2,2 procenta z celkového exportu České republiky.

Případné snížení či zastavení exportu nejvíce podle Daňka zasáhne subdodavatele automobilového průmyslu. Dovozu dominují minerální paliva. Pokud by se jejich přísun zastavil, pravděpodobně by zdražily pohonné hmoty, řekl Daněk.

Gazprom bude potřebovat Ukrajinu i po skončení tranzitní dohody

Ekonomika

Vývoz do Ruska měl podle Daňka v posledních pěti letech rostoucí tendenci, pohyboval se mezi 75 a 99 miliardami korun. Dovoz naopak klesal, bilance zahraničního obchodu Česka a Ruska byla za posledních pět let, až na minulý rok, záporná.

Za první dva měsíce letošního roku se export meziročně propadl o 10,2 procenta, dovoz si pohoršil o 14,1 procenta. Bilance proti prvním dvěma měsícům loňského roku vzrostla o 22,9 procenta.

Reklama

Související články

Londýn si chce posvítit na zahraniční agenty

Britská vláda připravuje nový zákon namířený proti špionům cizích mocností. Každý člověk pracující pro zahraniční vládu se bude muset při vstupu na Britské...

Vyhoštění diplomaté odletěli do Ruska

Z Česka odletěli do své domoviny ruští diplomaté, které Česko vyhostilo kvůli podezření, že ruské tajné služby byly zapojeny do výbuchů ve Vrběticích v roce...

Výběr článků

Načítám