Hlavní obsah

Koruna roste a prolomila hranici 26 korun za euro

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Koruna ve středu dopoledne prolomila hranici 26 Kč/euro, když posílila na 25,976 koruny za euro. Vyplynulo to z dat serveru Patria. Od začátku roku koruna k euru posílila o 27 haléřů.

Článek

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka však z aktuálního posílení nelze činit dalekosáhlé závěry.

„Z několikaměsíčního nadhledu se však jednoznačně zvyšuje pravděpodobnost udržitelného posílení koruny pod hladinu 26 CZK/EUR. Důvodem je primárně měnová politika České národní banky, kdy čeští centrální bankéři i nadále signalizují scénář zvyšování úrokových sazeb,” uvedl Novák.

Česká měna atakuje hranici 26 korun za euro

Ekonomika

Před tím, než se v Evropě loni na jaře plně projevila koronavirová pandemie, byla koruna výrazně silnější. Vrcholu dosáhla 17. února 2020, kdy jedno euro vyšlo na 24,795 Kč.

Naopak dna – 27,81 za euro – dosáhla 24. března 2020. K hranici 26 korun se blížila již v létě, poté ji však stáhla dolů podzimní vlna covidu.

Korunu stejně jako další regionální měny investoři považují za riziková aktiva. Jsou proto podobně jako akcie náchylné na společenské a ekonomické otřesy a na růst napětí.

Reklama

Související články

Propad koruny pokračuje

Česká měna i v úterý pokračuje v propadu. Před druhou hodinou odpolední její kurz k euru klesal o 0,9 procenta na 26,82 koruny. Koruna tak k euru jde dolů...

Koruna už měsíc vytrvale posiluje

Česká měna dále pokračuje v posilování vůči svému evropskému protějšku. Jedno euro ve středu dopoledne vycházelo na 26,207 koruny. Vyplývá to z dat serveru...

Výběr článků

Načítám