Hlavní obsah

Byty v Praze meziročně zdražily, nárůst cen ale zpomalil

Novinky, ČTK, bož

V posledním čtvrtletí loňského roku byty v Praze zlevnily ze 110 117 korun za metr čtvereční na 107 877 korun. V meziročním srovnání však byla jejich cena o 2,2 procenta vyšší, tempo zdražování kleslo z 3,2 procenta na konci září. Za pět let se cena bytů v metropoli téměř zdvojnásobila. Vyplývá to z údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Ceny nových bytů v Praze

Článek

„Prodejní cena nových bytů v Praze se za posledních pět let téměř zdvojnásobila. Důvodem je trvající vysoká poptávka a zároveň velmi omezená nabídka nových bytů z důvodu jejich pomalého povolování. Zásadně také vzrostly ceny stavebních prací a pozemků,” uvedl šéf Central Group Dušan Kunovský. Tempo růstu cen nových bytů ale v poslední době zpomaluje.

„Tento trend bude pokračovat i nadále, a v následujícím roce až dvou letech proto očekáváme spíše stagnaci cen,” dodal.

Praha zvýší nájmy v bytech

Domácí

Nabídka volných nových bytů meziročně stagnovala na 4950.

Nejvíce se prodalo bytů dvoupokojových (43 procent) a jednopokojových (25 procent). Necelé dvě pětiny prodejů kupující financovali hypotékou.

Z jednotlivých městských částí se nejvíce bytů prodalo v Praze 5 (25,8 procenta), Praze 9 (17,3 procenta) a Praze 4 (13,6 procenta). Naopak v Praze 1 to bylo pouze 0,3 procenta.

Reklama

Související články

Nájemné se v pražských bytech snížilo

Průměrné nájemné v Praze je o osm procent nižší než před rokem. Větší pokles zažilo širší centrum Prahy, menší její okraje. Důvodem je propad turismu...

Praha uvažuje o výkupu nemovitostí

Hlavní město uvažuje o možnosti začít vykupovat od majitelů budovy, které kvůli koronaviru přestaly sloužit účelu, na který byly přestavěny. Typicky jde...

Výběr článků

Načítám