Článek
Produkce kávy byla v prvním pololetí nejnižší za dvacet let kvůli katastrofickému suchu, které bylo nejničivější za posledních 100 let. Teď dostalo toto odvětví další ránu v podobě mrazů.
Kávovníky jsou mimořádně citlivé na mráz. Ten může vážné poškodit úrodu, a dokonce i zničit samotné kávovníky.
Předběžné odhady brazilské vládní agentury pro zásobování potravinami Conam z víkendu ukazují, že mrazy minulý týden postihly 150 000 až 200 000 hektarů. To je asi 11 procent celkové plochy, na které se v zemi pěstuje káva arabica.
Pravidelné pití kávy snižuje riziko onemocnění jater

„Je to poprvé od roku 1994, kdy země zažila takové povětrnostní podmínky," uvedl ve zprávě o stavu trhu obchodník s kávou I Smith.
Ceny termínových kontraktů na kávu arabica na burze ICE dnes prudce vzrostly. Cena zářijového kontraktu stoupla až o 13 procent na 2,1520 USD (47 Kč) za libru (0,45 kg), nejvýše od října 2014.
„Rozsah škod je stále nejasný, nicméně odhady jsou nyní mezi 5,5 milionu a devíti miliony žoky (60 kg), proti dvěma až třem milionům minulý týden," uvedl makléř firmy Britannia Global Markets Charles Sargeant. Upozornil, že předpověď pro nadcházejí týdny počítá s pokračujícím chladným počasím.
Další mrazy tento týden
Meteorologická společnost Rural Clima uvedla, že tento týden se nad Brazílii přesune další masa polárního vzduchu, která prudce sníží teploty. V některých hlavních pěstitelských oblastech kávy, cukrové třtiny a citrusů hrozí další mrazy.
Cena kávy roste

Káva typu arabica tvoří zhruba čtvrtinu celkové produkce kávy. Je to káva vyšší kvality s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách. Upřednostňují ji pražírny jako Starbucks. Pro výrobu instantní kávy a pro domácí směsi se používá káva robusta.