Hlavní obsah

AstraZeneca prodala svůj podíl ve firmě Moderna za miliardu dolarů

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britsko-švédská farmaceutická firma AstraZeneca prodala svůj podíl 7,7 procenta v americké biotechnologické společnosti Moderna za více než jednu miliardu amerických dolarů (21,6 miliardy korun). Akcie Moderny v poslední době výrazně rostly díky vakcíně proti covidu-19. Informoval o tom list The Times.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína společnosti Moderna

Článek

AstraZeneca byla druhým největším akcionářem Moderny. Zisk z prodeje akcií posílí finance firmy, která vyvíjí vlastní léky a dokončuje akvizici amerického specialisty na léky na vzácná onemocnění Alexion za 39 miliard dolarů (845,99 miliardy korun).

Cena akcie Moderny se minulý měsíc zvýšila z 29 dolarů (627 korun) před rokem až na 186 dolarů (4035 korun). V pátek akcie firmy uzavřely na ceně 154,81 dolaru (3 360 korun), což celou firmu ohodnotilo na 61 miliard dolarů (1,2 bilionu korun).

Izrael daroval Česku pět tisíc dávek vakcíny Moderna

Blízký a Střední východ

Makléř Shore Capital Adam Barker uvedl, že AstraZeneca prodala svoje akcie Moderny, aby vydělala na jejich růstu. Akcie koupila v letech 2013 až 2016 a investovala do nich zhruba 400 milionů dolarů (8,67 miliardy korun).

AstraZeneca vyrábí vlastní vakcínu proti covidu-19, vyvinutou ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Na rozdíl od vakcíny firmy Moderna ji však v době pandemie prodává bez zisku.

Zdravotníci z USA uvázli ve vánici, začali očkovat řidiče v koloně

Koronavirus

Vakcína Moderny byla minulý týden schválena k nouzovému použití ve Spojených státech. Firma očekává letos z prodeje koronavirové vakcíny tržby 18,4 miliardy dolarů (399 miliard korun) a odhadla, že vyrobí nejméně 700 milionů dávek.

AstraZeneca je jednou ze dvou velkých farmaceutických firem v Británii. Zaměřuje se hlavně na onkologické přípravky a léky na respirační a kardiovaskulární nemoci. Na vakcíny se před pandemií nesoustředila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám