Článek
Podle vyhlášky ministerstva zemědělství musí být v lančmítu nejméně 70 procent masa, ale ve zmíněné konzervě ho bylo jen 43 procent.
Malý podíl masa odhalila inspekce ve výrobku Canned Pork Luncheon Meat o hmotnosti 340 gramů s minimální trvanlivostí do 29. října letošního roku. SZPI zahájí s prodejcem správní řízení o uložení pokuty.
„Dle stávajících informací k distribuci závadné šarže došlo pouze v síti Norma,” uvedl na dotaz Novinek Kopřiva.
Lančmít patří mezi jedny z potravin, které se v minulých letech testovaly při porovnání kvality potravin v Německu a v České republice. České konzervy dopadly hůře. Často v nich byl pouze separát, zatímco v německých obchodech si zákazník kupoval lančmít z masa.
Hrobčický podnik čínského výrobce konzerv Shanghai Maling se loni dostal do úpadku. Čínská firma tehdy oznámila, že chce problémy vyřešit reorganizací a konzervárnu zachránit.