Hlavní obsah

Zdražila svíčková i pivo. Ceny v restauracích po zavedení EET stouply

Tradiční české omáčky, nealkoholické nápoje, ale například i točené pivo. Ceny jídel i nápojů v restauracích vzrostly v prosinci proti listopadu zhruba o tři procenta. Zpravidla jde tak o několikakorunové rozdíly, u půllitru piva cena stoupla v průměru 80 haléřů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Restaurace musely od 1. prosince začít evidovat tržby elektronicky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle analytika společnosti Deloitte Davida Marka lze prosincové zdražení připsat zejména na vrub zavedení elektronické evidence tržeb (EET). "V prosinci se ceny za jídlo v restauracích obvykle nemění," řekl.

Zdražila klasická jídla, jako polévka, svíčková na smetaně, hovězí guláš či vepřová pečeně. Například svíčková na smetaně podražila z listopadových 70,18 koruny za 100 gramů na 73,64 koruny. Množství sto gramů slouží pro statistické účely, běžná porce v restauraci je větší. U guláše cena stoupla o korunu, u vepřové pečeně o dvě koruny, u rybího filé téměř o tři koruny. Cena denního menu se zvýšila z 89,30 koruny na 91,49 koruny.

Zdražilo pivo i víno

Podobný vývoj byl u piva a vína. Točený světlý ležák zdražil z 32,61 Kč za půl litru na 33,41 koruny. Cena půllitru výčepního piva stoupla z 26,18 na 27,01 koruny. Dvě deci červeného zdražily z 34,70 na 35,87 koruny a dvě deci bílého z 33,48 na 34,67 koruny.

Stagnaci nebo pokles ceny ČSÚ zjistil u jídel v prodejnách rychlého občerstvení. Cena hamburgeru zůstala celoročně na 75 korunách, párek v rohlíku zlevnil o 33 haléřů a čtvrtka grilovaného kuřete byla levnější o 23 haléřů.

Restaurace zdražily i nealkoholické nápoje a kávu. Dvě deci pomerančového džusu stály v prosinci v průměru 27,48 koruny, což bylo o 2,46 procenta víc než v listopadu. Coca-cola byla dražší o 3,8 procenta, za tureckou kávu se v restauraci hosté připlatili 2,7 procenta, zatímco káva z automatu podražila o 0,69 procenta.

ČSÚ sleduje ceny jídel a nealkoholických nápojů zhruba u 70 stravovacích zařízení, výstup ze zjištěných dat slouží ministerstvu práce a sociálních věcí ke každoročnímu stanovení sazeb cestovních náhrad. Ceny alkoholických nápojů ČSÚ sleduje v rámci spotřebního koše pro stanovení inflace.

Druhá vlna EET

Tržby povinně elektronicky evidují od počátku loňského prosince ubytovací zařízení a restaurace. Vláda si od EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí, pravicová opozice opatření kritizuje. Druhá vlna zavádění EET, která odstartuje ve středu, se týká hlavně maloobchodních a velkoobchodních firem. Následovat budou další obory podnikání.

EET se vedle mincí a bankovek vztahuje i na platby kartou, šekem nebo směnkou, ale také dárkovým poukazem či stravenkami i virtuální měnou typu bitcoin nebo penězi zaslanými přes platební brány, jako je například PayPal. Naopak plateb převodem z účtu na účet se EET netýká.

Anketa

Pocítili jste na konci loňského roku zdražení v restauracích?
Ano, výrazně.
75,5 %
Ano, ale nijak dramaticky.
9,6 %
Ne.
14,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8483 čtenářů.

Výběr článků

Načítám