Hlavní obsah

Zeman podepsal devět zákonů

Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal devět zákonů. Lidé budou například moci využívat pro ověřený přístup k elektronickým službám veřejné správy svou bankovní identitu. Počítá s tím novela zákona o bankách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Rozšíření možností využívání bankovní identity, s níž lidé běžně zacházejí, zvýší podle autorů předlohy dostupnost on-line služeb vyžadujících prokázání totožnosti a povede k dalšímu rozvoji regulovaných on-line služeb a veřejných služeb e-Governmentu. Internetové bankovnictví má v Česku kolem pěti milionů lidí. Využívání rozšířených možností bankovní identity nebude nijak zpoplatněno.

Jak informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, prezident podepsal rovněž novelu o vnitrozemské plavbě, která má zabránit splavnění dolního úseku Berounky.

Výše podpory z veřejných peněz pro české výzkumné organizace už nebude záležet pouze na počtu vědeckých výsledků, ale i na jejich kvalitě. Změnu přináší vládní novela o podpoře výzkumu, kterou prezident rovněž podepsal.

Netřídíš? Zaplatíš. Poplatky za komunální odpad se mají zvýšit lidem i obcím

Domácí

Sjednotí se územní členění

Sjednotit by se mělo i územní členění Česka. Vesnice už zpravidla nebudou patřit do jiného okresu než obec s rozšířenou působností, pod kterou spadají. Výjimky bude moci stanovit vyhláškou ministerstvo vnitra. Počítá s tím vládní návrh zákona o územním členění státu

Další z podepsaných norem stanoví platový řád pro zaměstnance Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

Novela stavebního zákona a zákona o zeměměřičství pak operuje s tím, že povolování staveb bude možné čistě elektronickou formou. Počítá rovněž se vznikem informačního systému k vyřizování všech záležitostí stavebního řízení.

Dostálová: Návrh stavebního zákona určitě nestáhnu, je třeba jednat

Ekonomika

Novelizace zákona o pohonných hmotách zavádí povinnost ministerstva průmyslu vést přehled všech výdejních jednotek pohonných hmot, zatímco doposud byl evidován pouze výčet čerpacích a dobíjecích stanic.

Na základě další z novel se zvyšuje rychlost elektrických invalidních vozíků, nad níž by je měli provozovatelé registrovat jako zvláštní vozidlo. Namísto současných 6 to bude 15 kilometrů za hodinu.

Skončit by mělo i dvojí zdanění zboží při obchodování s Tchaj-wanem. Rovněž tuto novelu prezident podepsal.

Související témata:

Výběr článků

Načítám