Hlavní obsah

Za pár hodin se k očkování registrovalo sto tisíc seniorů nad 70 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Registrační systém k očkování se pro seniory starší 70 let otevřel v pondělí nad ránem. Od té doby se zaregistrovalo 100 tisíc seniorů z dané věkové skupiny. Na Twitteru to uvedl tým Chytré karantény.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zdravotní sestra ukazuje ampulku s vakcínou AstraZeneca na snímku pořízeném 26. února 2021 v Třemošnici na Chrudimsku v ordinaci praktického lékaře Radoslava Svobody.

Článek

Sedmdesátníků je v Česku zhruba milion. Nově mohou od pondělí hlásit k očkování své pacienty i praktičtí lékaři. Ti by měli nejdříve obvolat své nejstarší pacienty, kteří spadají do prioritních skupin, a následně by měli sami určit, komu vakcínu nabídnou. Zohlednit by měli případná chronická onemocnění.

I jediná dávka Pfizeru či AstraZeneky snižuje nutnost hospitalizace o 90 procent

Koronavirus

Od 15. ledna se mohou registrovat k očkování lidé starší 80 let, kterých je zhruba 440 tisíc. Od února přibyla možnost registrace také pro zdravotníky a od soboty pro učitele. Za první den se přihlásilo přes 100 tisíc učitelů. Celkem se podle Chytré karantény ke dnešku registrovalo přes 390 tisíc lidí, z toho zhruba 204 tisíc lidí má rezervaci termínu očkování.

Podle dat ministerstva zdravotnictví má plné očkování dvěma dávkami ukončeno zhruba 240 tisíc lidí. Celkem zdravotníci vykázali přes 653 tisíc dávek očkování.

Do konce února bylo podle dat ministerstva zdravotnictví vykázáno očkování u 183 253 lidí starších 80 let, což představuje dvě pětiny všech seniorů této věkové kategorie. Registraci provedlo přes 228 tisíc seniorů nad 80 let, tedy asi polovina.

Pracovníci ve školství představují podle ministerstva více než 118 tisíc registrací a zdravotníci téměř 29 tisíc registrací. Kromě těchto skupin je očkování přístupné také klientům a pracovníkům v sociálních službách, pracovníkům kritické infrastruktury jako hasičům, policistům, záchranné službě či energetikům, ale také medikům a dobrovolníkům.

Lidé, kteří se chtějí registrovat, na webu nejprve vyplní telefonní číslo, na které jim přijde SMS zprávou kód. Po jeho zadání se mohou k očkování registrovat. Formulář vyžaduje vyplnění jména, adresy, kódu zdravotní pojišťovny a čísla pojištěnce, které u českých občanů odpovídá rodnému číslu. Vyberou také ze seznamu očkovacích míst to, kde se chtějí nechat očkovat.

Za prvních 15 minut se k očkování registrovalo 10 tisíc zaměstnanců škol

Domácí

Až bude na jejich preferovaném místě volný termín, přijde druhá SMS zpráva s kódem, který umožní termín zarezervovat. Od odeslání zprávy je třeba kód využít do 72 hodin. Další variantou registrace je telefonát na linku 1221.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám