Hlavní obsah

Vyšší nemocenská? Ministři za hnutí ANO se neshodnou

– Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí odklepl navýšení nemocenské na 100 procent. Hlasování ale rozdělilo vládní hnutí ANO - nepodpořilo ji pět jeho ministrů. Po jednání vlády to oznámila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která s vyšší nemocenskou na jednání přišla.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády

Článek

Podle Maláčové návrh nepodpořila šéfka státní kasy Alena Schillerová ani ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (obě za ANO). Pro nezvedl ruku ani vicepremiér Karel Havlíček, ministr obrany Lubomír Metnar (oba za ANO) či ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Vláda schválila zvýšení nemocenské na 100 procent

Domácí

„Zdržela jsem se, protože se dlouhodobě bojím o ohrožení zaměstnanosti a výpadku zaměstnanců, hlavně v oblasti zdravotnictví,“ zdůvodňovala své rozhodnutí Schillerová.

V kabinetu je osm ministrů za hnutí ANO a šéf strany, premiér Babiš. „Všichni ostatní hlasovali pro, včetně premiéra,“ dodala Maláčová.

Ministryně práce vyšší nemocenskou navrhla s tím, že cílem je motivovat lidi k tomu, aby chodili do karantény. „Pokud nám odborníci říkají zaveďte stoprocentní nemocenskou a testování ve firmách, tak bychom je měli vyslechnout,“ zdůvodnila.

Nová pravidla: Karanténa pro rodinu nakaženého může trvat až 21 dní

Domácí

Vyšší nemocenskou by měla Sněmovna projednat v úterý. Otázkou tak je, jak dopadne hlasování. Zřejmě ale i přes odmítnutí některých členů koalice novela má šanci projít. Vyšší nemocenskou totiž dlouhodobě prosazují například Piráti.

S novým návrhem členka kabinetu přišla poté, co Sněmovna v pátek smetla ze stolu její návrh na bonus pro lidi v karanténě ve výši až 370 korun. Pro návrh potřebovala 101 hlasů, souhlas ale dalo jen 100 poslanců. Pro novelu nehlasovali i tři poslanci koaličního hnutí ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám