Hlavní obsah

Vyhoštěná česká diplomatka žila v Rusku pět let, na odchod měla 24 hodin

Právo, doh

Zemědělská diplomatka Nikola Hrušková strávila v Moskvě pět let, sbalit se však musela během čtyřiadvaceti hodin. V úterý už byla zpátky v Praze.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Rudé náměstí v Moskvě

Článek

Jak jste se dozvěděla, že budete muset Rusko opustit?

Dozvěděli jsme se to všichni najednou zhruba v deset v neděli večer, takže jsme plně využili tu lhůtu 24 hodin. Museli jsme řešit hlavně logistické věci, balení, uzavírání účtů a podobně. Ti, co věděli, že mohou zůstat, byli enormně nápomocní, aby se vše stihlo. Všichni zafungovali jako tým. Ta krátká lhůta byla z mého pohledu vlastně lepší, protože 48 hodin bychom se tam spíš už trápili.

Čím dál Česko zajde, tím víc ho to bude bolet, hrozí Rusko

Evropa

Co jste v Moskvě nechala?

Nechala jsem tam partnera, který za mě dořeší zbytek balení a podobně. Hodně lidí tam pak nechávalo různé věci, které teď někdo bude muset stěhovat.

Jaký nejpalčivější problém musíte řešit po návratu do Česka?

Ne všichni se mají kam vrátit. Sama teď bydlím u rodičů, ale to je samozřejmě dočasné řešení. (Pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček slíbil, že resort vyhoštěným poskytne servis, zázemí a v případě nutnosti i ubytování – pozn. red.)

Za vrbětickým útokem stál zřejmě celý tým ruských agentů

Domácí

Bude vám práce v Rusku chybět?

Je to pro mě těžké, protože jsem v té práci viděla smysl. Rusko jsem procestovala a poznala ho jinak než řada lidí. Takže je to pro mě citová záležitost, že se teď do té země zřejmě minimálně na nějaký čas nebudu moci vrátit.

Reklama

Výběr článků

Načítám