Hlavní obsah

Vláda zakázala trhy, výjimku mají prodejci domácích potravin

Novinky, jam

Vláda od středy zákazala až na výjimky prodej na tržnicích a tržišťích, včetně těch farmářských. Ke zpřísnění opatření došlo kvůli zhoršující se epidemiologické situaci v Česku. Kabinet tím také reaguje na neukázněnost občanů, politici kritizovali například víkendové farmářské trhy na pražské Náplavce.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Trhy na vltavské náplavce

Článek

Zákaz se podle vicepremiéra a ministra obchodu a průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) nevztahuje na pojízdné prodejny, které jsou v řadě malých obcí jedinou možností pro nákup nezbytných věcí.

Nová tvrdší opatření: Zákaz nočního vycházení, denní pravidla se zatím nemění

Koronavirus

Kabinet také výrazně omezil fungování oblíbených farmářských trhů, ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v této souvislosti připomněl víkendové davy na pražské Náplavce, kde se farmářské trhy pravidelně konají každou sobotu.

Výjimky mají prodejci ryze domácích výrobků

„Na trzích se pak zákaz nevztahuje na prodej ovoce, zeleniny, mléka, masa, vajec, pekařských nebo cukrářských výrobků. Vše ale musí být domácí výroby,” sdělil vicepremiér.

Nově tak bude zakázáno konzumovat zakoupené výrobky přímo na místě. Provozovatelé také musí zajistit, že na ploše 400 metrů čtverečních bude v jednu chvíli maximálně 20 lidí. Stánky od sebe musí být rozmístěny minimálně dva metry.

Obchody v neděli zavřou, ostatní dny budou otevřené jen do osmi

Domácí

Současné platí i dřívější opatření o dezinfekci a v případě nemožnosti dodržet dvoumetrové rozestupy od ostatních osob, tak je potřeba mít nasazenou roušku.

Vládní restrikce se doposud nevztahovaly na trhy, čehož lidé v době, kdy stát uzavřel většinu obchodů a služeb, hojně využívali. V Praze tak bylo možné o víkendu spatřit úplně plnou Náplavku, na níž se konaly pravidelné farmářské trhy, ale řada lidí zamířila také na bleší trhy.

Lidé vyrazili ve velkém na trhy

Domácí

Trhy byly zakázány i na jaře, kdy probíhala první vlna epidemie. Provozovatelé tržišť si ale následně vymohli jejich znovuotevření za dodržení základních epidemických opatření, jak jsou roušky, rozestupy a dezinfekce. Argumentovali tím, že drobní živnostníci a farmáři jsou na těchto tržištích ekonomicky závislí.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda prodloužila Antivirus B do konce roku

Vláda prodloužila do konce roku vyplácení příspěvků na náhrady mezd z programu Antivirus firmám, které musely kvůli výpadku poptávky, surovin či personálu...

Výběr článků

Načítám